Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2012

Zoran Milanović: Moramo se promijeniti inače nas čeka sudbina Grčke i Španjolske

Hrvatski premijer Zoran Milanović bio je prvi govornik pokrenutog foruma Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) pod nazivom "Razgovori o Europi"...

Govorio je o temi "Europska razvojna kriza i hrvatsko članstvo u EU: izazovi, šanse i rizici", koja je posebno privukla pozornost nastavnika i studenata te visoke privatne škole. Milanoviću su postavili više pitanja. Rekavši da će svoje izlaganje usredotočiti na iznošenje teza, premijer je kao prvu tezu spomenuo da Hrvatska treba izbjeći zamku srednjega dohotka, u koju je desetljećima zapletena, kako bi možda mogla postati zemlja visokoga dohotka.

"Ono što si možemo priuštiti je novo slaganje karata da vidimo što možemo platiti i sačuvati najveći mogući broj radnih mjesta. Kad budemo razgovarali o kolektivnim ugovorima, to ćemo morati imati pred očima. Neću nikoga ničim plašiti, ali gledajte Grčku, Portugal ili Španjolsku, gledajte društva koja su jako dugo živjela preko granica svojih mogućnosti", rekao je Milanović.

Smatra da bi tu zamka Hrvatska mogla izbjeći jedino ako se počne raditi mnogo pametnije i ozbiljnije, kako bismo zadržali postojeći standard i dohodak. S tim u vezi osvrnuo se i na krizu u nekim zemljama EU-a, rekavši kako je prije pet godina izgledalo kako nema velike razlike između zemalja EU-a. Ipak, da je netko to stanje ozbiljno analizirao, vidio bi da postoji razlika između zemalja na jugu i zemalja na sjeveru Europe.

Premijer vidi Hrvatsku negdje u sredini, koja, kako je rekao, "nije zlatna već blago posrebrena i za koju ćemo morati puno raditi". Upozorio je i na demografsku situaciju u Hrvatskoj, gdje su stariji ljudi gotovo najbrojnija kategorija stanovništva. Istaknuo je da ne treba smetnuti s uma da mirovine najvećim dijelom zarađuju oni koji rade, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram