Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2012

Heathrow i Charles de Gaulle su dvije najprometnije zračne luke Europske unije

Godine 2010. londonski Heathrow bio je najprometnija zračna luka Europske unije sa 66 milijuna putnika, što je pad za 0,2 posto u odnosu na 2009...

Najveće povećanje broja putnika zabilježio je kopenhaški Kastrup, a najveće smanjenje zračna luka u Dublinu. Brojke su dio izvješća Eurostata, statističkog ureda Europske unije, o zračnom prometu u EU-u 2010., prenosi HRT.

Pariški Charles de Gaulle imao je 58 milijuna putnika, što je povećanje od 0,5 posto, a frankfurtska zračna luka 53 milijuna, što je povećanje od 4,1 posto, i te se dvije zračne luke nalaze na drugom i trećem mjestu najprometnijih. Nakon njih slijede madridski Barajas i amsterdamski Schiphol.

Najveće povećanje putničkog prometa zabilježeno je na kopenhaškom Kastrupu (9,1 posto), bečkom Schwechatu (8,7 posto), milanskoj Malpensi (7,9 posto) i Fiumicinu (Rim) za 7,6 posto.

U nacionalnu statistiku ušle su i Hrvatska, Island, Norveška, Švicarska, Makedonija i Turska. U Hrvatskoj je promet iznosio 4,7 milijuna putnika. U EU je zabilježen rast od 3,4 posto, u Hrvatskoj 7,9 posto. Država s najvećim rastom je Litva (22,3 posto), a s najvećim padom Irska (12 posto).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram