Zatvori
Zračna luka Zagreb
Foto: Jacques Le Gall / Unsplash
PoslovniPuls
10/04/2024

Hrvatske zračne luke bilježe značajan porast broja putnika

U veljači su hrvatske zračne luke zabilježile značajan porast broja putnika od 14,1 posto u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, dosegnuvši brojku od 293 tisuće putnika, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS). Također, na godišnjoj razini, broj putnika u prva dva mjeseca ove godine zabilježio je rast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porast broja putnika u zračnim lukama pratio je i porast broja operacija zrakoplova (slijetanja/polijetanja) za 8,1 posto u prvih nekoliko mjeseci 2024. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s ukupno 9,5 tisuća tih operacija.

Također, zabilježen je i porast teretnog prometa u zračnim lukama u prvih nekoliko mjeseci ove godine, i to za 12,6 posto odnosno 1,5 tisuća tona u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U veljači je zračna luka Zagreb prednjačila s brojem od 243 tisuće putnika, što predstavlja značajan porast od 17,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Split je zauzeo drugo mjesto s 29 tisuća putnika, dok je Dubrovnik zabilježio tek blagi porast od 0,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o međunarodnim vezama, najveći promet ostvaren je s njemačkim zračnim lukama, s 64 tisuće putnika u veljači 2024., što predstavlja povećanje od 16,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, zabilježen je porast putnika s zračnim lukama Nizozemske i Ujedinjene Kraljevine.

Ukupno gledajući, u veljači je zabilježeno 4.580 zrakoplovnih operacija, što je povećanje od 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je teretni promet porastao za 6,2 posto s 722 tone tereta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram