Zatvori
Jasmin Hadzic
09/05/2012

Jedan hedge fond menadžer kaže kako će Grčka istupiti iz eurozone već ovog ljeta!

Šef hedge fonda FX Concepts u razgovoru za Bloomberg ističe kako je vrlo vjerojatna opcija u kojoj će Grčka napustiti eurozonu još ove godine...

"Mislim da je vrlo vjerojatno istupanje Grčke iz eurozone i to tijekom ovog ljeta. Europa joj više neće davati novac, a MMF neće odobriti nova zaduženja. Ostat će bez novca tijekom lipnja", kaže John Taylor, osnivač FX Concepts hedge fonda.

Parlamentarni izbori održani ovaj vikend u Grčkoj doprinose stvaranju glasina o (dugo-očekivanom) izlasku Grčke iz eurozone. Naime, u ovom trenutku je malo vjerojatno da i jedna politička stranka može okupiti stabilnu koaliciju, a sve je izglednija opcija formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Veliki uspjeh na izborima su ostvarile stranke koje se protive ostanku u eurozoni.

"Ljudi više ne smatraju da su implikacije Grčke izvan eurozone tako strašne. Ako Grčka napusti euro, Europljani će se okupiti i zapitati se kako mogu pomoći Portugalu i Španjolskoj", ističe Taylor.

Grčka danas ima dug od 266 milijardi eura, od čega 194 milijardi eura duga drže Europska središnja banka (ECB), zemlje članice eurozone i MMF. Prije prvog bailouta 2010. godine Grčka je dugovala 310 milijardi eura i to gotovo u potpunosti privatnom sektoru.

"Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u poziciji da više nema previše prostora da Grke poziva na ostanak u eurozoni ili da nastavi s daljnjom financijskom pomoći. Snažno vjerujem da se euro nalazi pred raspadom", ističe Taylor.

Grci sigurno pažljivo prate i što se događa u Francuskoj. Izbor novog predsjednika Francoisa Hollandea koji nije pretjerano sklon daljnjem stezanju remena mogao bi u Grčkoj olakšati stvaranje političko- društvene klime koja bi na kraju dovela do napuštanja eurozone...ukoliko bi to pravno uopće bilo moguće.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram