Kraj silnih stripovskih ekranizacija, 3D i IMAX tehnologije pomislili bismo kako Hollywood iz godine u godinu zarađuje sve više no čini se da to nije slučaj…

Filmski kroničari ovu ljetnu sezonu blockbuster hitova neće pamtiti po najboljim financijskim rezultatima. Brojke koje je objavio američki Exhibitor Relations pokazuju pad prihoda u odnosu na prošlu godinu.

Blockbusteri su ovog ljeta zaradili 4,27 milijardi dolara na američkom tržištu, što je pad prihoda od 2,84 posto u odnosu na prošlu godinu. Prodani broj ulaznica premašio je 526 milijuna što predstavlja pad od 3,56 posto u odnosu na prošlo ljeto. Za usporedbu, u ljeto 2002. godine prodalo se 629 milijuna kino ulaznia, objavio je Exhibitor Relations.

Iako smo u proteklih nekoliko mjeseci svjedočili velikom box-office uspjehu hitova poput “The Avengers”, “Dark Knight Rises”, “Ice Age” i “Amazing Spider-Man”, bilo je tu i puno spektakularnih promašaja poput “Battleship” i “John Carter”.

TheWrap piše kako razloge za nešto slabije financijske rezultate valja potražiti u skupim 3D i IMAX ulaznicama, ali i u činjenici da veliki američki filmski studiji prebacuju fokus na inozemna tržišta u razvoju.