Zatvori
Filmski set
Foto: Jakob Owens / Unsplash
PoslovniPuls
26/02/2024

Umjetna inteligencija mogla bi označiti kraj za Hollywood kakav danas poznajemo

Tyler Perry, producent i glumac milijarder, najpoznatiji po franšizi "Madea", imao je velike ambicije proširiti svoj filmski studio u Atlanti.

Projekt vrijedan 800 milijuna dolara trebao je dodati 12 tonskih pozornica, vanjskih prostora, setova i još mnogo toga na posjedu veličine 330 hektara, a koji već spada među najveće produkcijske objekte u SAD-u.

No, brzina i sofisticiranost nove AI tehnologije, poput OpenAI-jevog novog video alata Sora, uvjerila su Perryja da ponovno razmisli o proširenju.

"Bio sam usred planova za proširenje studija od 800 milijuna dolara", rekao je Perry za The Hollywood Reporter. "A sada je sve na čekanju zbog Sore i onoga što vidim."

Podsjetimo, OpenAI je lansirao Soru ograničenoj skupini kreatora, kao i stručnjacima koji rade na poboljšanju sigurnosti umjetne inteligencije ranije ovog mjeseca. Alat može generirati videozapise do jedne minute iz tekstualnih i slikovnih uputa tj. promptova. Također može proširivati postojeće videozapise popunjavanjem nedostajućih kadrova. Videozapisi Sore nisu samo jednostavni isječci. Mogu biti "složene scene s više likova, određenim vrstama pokreta i točnim pojedinostima", poručuju iz OpenAI-a.

Perry kaže da je čuo za Soru, ali nije znao što očekivati. "Nisam imao pojma dok nisam nedavno vidio demonstracije onoga što je sposobna učiniti. To me šokiralo", rekao je.

Nazvao je sposobnosti umjetne inteligencije "nevjerojatnima" i vjerojatno će smanjiti potrebu za izgradnjom velikih setova ili putovanjem na lokacije za snimanje.

Kao poslovni čovjek, Perry zna da će outsourcing poslova tehnologiji značajno poboljšati njegovu dobit. Rekao je da sada može producirati pilot za novu seriju koja bi inače koštala milijune za samo dijelić tog troška. Kao veteran Hollywooda, ipak priznaje da napredak u umjetnoj inteligenciji prijeti poslovima - od glumaca i urednika do tehničara za zvuk i prijevoz.

"Ovo je vrijeme da se ujedini jedan glas u pokretu kako bi se pomoglo spasiti, zaštititi pojedince u našoj industriji", rekao je, pozivajući radnike Hollywooda da se organiziraju pod jednim sindikatom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram