Vlada je uvjerena da će zadržati kreditni rejting iznad špekulativnog, izjavio je ministar financija Slavko Linić za Bloomberg, prenosi HRT…

Bude li rejting smanjen, Hrvatska bi mogla zatražiti aranžman s MMF-om kako bi smanjila troškove financiranja, potvrdio je ministar financija Slavko Linić. Naglasio je da Vlada u ovoj godini više neće imati potreba za inozemnim zaduživanjem.

“Ne bojimo se rezanja rejtinga budući da imamo stabilnu Vladu, uspjeli smo smanjiti troškove zaposlenih u javnim službama, čime smo u potpunosti ispunili ciljeve rezanja proračunskih troškova koje smo si zadali u siječnju”, rekao je Linić.

Naglasio je da je jedini Vladin neuspjeh nepokretanje javnih investicija u prvih šest mjeseci. Linić ocjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo drugu godinu zaredom stagnirati, što je posljedica pojačavanja europske dužničke krize.

“Naš glavni cilj je i dalje nastaviti s naporima fiskalne konsolidacije i oživljavanja državnih investicija u infrastrukturi, prometu i energetici”, rekao je Linić, prozivajući neodgovorne ljude iz državnih poduzeća za stopiranje ulaganja. Državne kompanije kao što su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Hrvatske šume i Hrvatske vode morat će smanjiti broj zaposlenih, a uštede će se koristiti za investicije. “Stabilizirali smo upravljanje i nadzor u tim tvrtkama, a očekujemo povećanu aktivnost u drugoj polovici godine”, najavljuje Linić.

Što se tiče oživljavanja privatnog sektora, za Linića je to napor koji će uzeti više vremena. “Trebamo zamijeniti uvoz oživljavanjem vlastite proizvodnje energije, naftnih derivata i hrane”, rekao je Linić, ističući da će Vladina ulaganja u energetiku i infrastrukturu pomoći ostvarenju toga cilja.