Zatvori
Poslovni Puls
19/08/2013

Veliki problem: Turisti u Hrvatskoj usluge i proizvode ne mogu plaćati u eurima

Mnogi turisti željeli bi plaćati u eurima, a i turistički djelatnici rado bih ih primali. No to je, uz poneke iznimke koje potvrđuju pravilo, nemoguće...

Turisti koji se prema Jadranu slijevaju u nepreglednim kolonama mogu bezbrižno autocestom i bez kune u džepu. U HAC-u kažu da se može platiti ne samo u eurima nego i svim novčanicama koje su na tečajnoj listi banke, javlja HRT.

Međutim, kada se novopristigli turisti zaustave, primjerice, u Opatiji, prije nego što se osvježe moraju do mjenjačnice. Većina djelatnika, pogotovo ugostitelji, kažu da bi bilo nemjerljivo lakše i unosnije primati eure, jer gosti katkad jednostavno nemaju kuna.

Dubrovački ugostitelj Ivo Rudenjak kaže da ga najviše zabrinjava kada tisuće turista s kruzera u beskrajnim redovima stoje pred mjenjačnicama pa na kraju odustanu. Kaže da ih barem 20 posto zbog toga ode iz Dubrovnika a da ništa ne potroše.

Novac bi rado mijenjali u Obrtničkoj komori, ali dosad nisu uspjeli. Međutim, HNB je nepopustljiv. Plaćanje u stranoj valuti dopušteno je samo iznimno, kada mjenjačnice ne rade, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram