Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2014

Hvatski poljoprivrednici strahuju od posljedica vremenskih nepogoda

Obilne i česte kiše, tuča i druge nepogode oštetile su gotovo sve poljoprivredne kulture; ponegdje je urod prepolovljen, a ponegdje čak uništen...

Zbog velike vlage bolesti, trulež. Gdje je urod zadržao kakvoću - znatno ga je manje.

Prinosi pšenice manji su i do 20 posto nego lani, a ni stanje kultura koje su pred berbom ne obećava ništa dobro. Gdje je suncokret trebao biti u punoj zriobi on je sad izložen kiši a ništa bolje nije ni sa šećernom repom kojoj sad u završnoj fazi treba sunca.

Dosta je povrća istrunulo, a voće je kiselo. Vinogradari sa strahom očekuju berbu, manjak sunca ni s čim se ne može nadoknaditi. Kod pojedinih vinogradara zbog bolesti kiše urod je prepolovljen a u južnim vinogorjima gdje je bilo tuče gotovo da ga i nema.

Mnogi strahuju od novog bujanja uvoza hrane koji je, otkako smo u Uniji ionako u porastu. U pet smo mjeseci uvezli za više od milijardu i 220 milijuna dolara.

Štete od ovogodišnjih obilnih kiša zasad nema jednio na kukuruzu i očekuje se dobar urod od oko 2 milijuna tona. Velik dio kukuruza završit će u izvozu kao jeftina sirovina za strane stočare umjesto da njime povećamo proizvodnju mlijeka i mesa kojih nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram