Zatvori
PoslovniPuls
10/11/2022

Snažno usporavanje godišnje stope rasta proizvođačkih cijena u energiji

Prema podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrije više su u listopadu za 1,2% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta nastavila usporavati četvrti mjesec zaredom.

Naime, u odnosu na listopad 2021. proizvođačke cijene više su za 17,9% (u odnosu na 22,1% u rujnu). Cijene energije (+54,3%, -22,7pb u odnosu na godišnji rast u rujnu) su i dalje najveći generator snažnog godišnjeg rasta premda je također nastavljen trend usporavanja. Trend dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta nastavlja se kod Intermedijarnih proizvoda (+12%), a traje od početka godine. Dvoznamenkastu stopu rasta ostvarili su i Netrajni proizvodi za široku potrošnju, dosegnuvši 10,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 10,6% godišnje.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu usporile su rast u listopadu na 23,6% godišnje, što je za 6,6pb niže u odnosu na godišnju promjenu u rujnu. Na mjesečnoj razini, također je evidentirano usporavanje rasta, s 3% u rujnu na 0,9% u listopadu. Pri tome su cijene energije u odnosu na listopad prošle godine bile više za 56,2%, što je niže za čak 25,3pb u odnosu na godišnju promjenu u rujnu. Najniža je to stopa rasta od rujna 2021., a usporavanje rasta cijena energije zabilježeno je peti uzastopni mjesec. Istovremeno su proizvođačke cijene energije bile više za 1,3% na mjesečnoj razini. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u listopadu više za 11,8% godišnje (+0,7% mjesečno). Proizvođačke cijene Intermedijarnih proizvoda ostvarile su rast od 11,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Posljedično, u kumulativnom razdoblju od siječnja do listopada prosječna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu iznosila je 27,3%.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini generiran je višim cijenama u djelatnostima Rudarstva i vađenja (+44,4%) i cijenama u kategoriji Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (+63,9%). Unutar Rudarstva i vađenja, rast je posebice izražen u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (+102,6%).

U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 1,6%, dok unutar prerađivačke industrije (+13,9% godišnje), snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+41,3% godišnje), a rast je zabilježen i u gotovo svim ostalim kategorijama NKD-a.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u listopadu su u odnosu na mjesec ranije bile više za 1,5%, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 11%.

"Iako je primjetno usporavanje godišnje stope rasta, to je velikim dijelom posljedica baznog efekta odnosno visoke prošlogodišnje baze. Naime, proizvođačke cijene energije su u listopadu 2021. bile više za čak 61,1% godišnje. S druge strane, cijene Intermedijarnih dobara na domaćem tržištu nisu usporile, već je čak zabilježeno blago ubrzanje na godišnjoj razini. Ohrabruje činjenica da cijene usporavaju, ali se one i dalje zadržavaju na značajno povišenim razinama pri čemu uz visoke troškove energije, rast cijena Intermedijarnih proizvoda ukazuje i na visoke troškove inputa u proizvodnji koji se još nisu u potpunosti prelili na krajnjeg potrošača", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram