Zatvori
Jasmin Hadžić
11/11/2021

Rivian u prvom danu trgovanja na burzi dohvatio vrijednost od 100 milijardi dolara

Dioničari Riviana mogu biti itekako zadovoljni performansama prvog dana trgovanja na burzi. Kompanija koja proizvodi električne automobile u svom burzovnom debiju uspjela je dohvatiti tržišnu kapitalizaciju od čak 98,6 milijardi dolara i povećati vrijednost dionica za 30 posto u odnosu na onu iz IPO-a.

Zanimljivo, znak novih vremena svakako pokazuje kako su dvije trenutno najvrijednije automobilske kompanije u SAD-u - Tesla (1 bilijun dolara) i Rivian. Za usporedbu, General Motors ima tržišnu kapitalizaciju od 86 mlrd. dolara, a Ford od 77 mlrd. dolara. Lucid Group, još jedan proizvođač električnih automobila, vrijedi 66 mlrd. dolara.

Vlasnici, te rani ulagači poput Amazona - nisu jedini profitirali na Rivianovom IPO-u. Tvrtka je kroz program direktne kupovine omogućila sudjelovanje u IPO-u svima koji su uplatili depozit i za neki od njihovih automobila.

A to su zasad R1T pickup kamionet koji je svjetlo dana ugledao prije dva mjeseca, te predstojeći SUV i dostavno vozilo. Upravo je potonje jedno od ključnih pitanja za Rivian, budući je Amazon od kalifornijskog startupa naručio 100.000 primjeraka istog.

Tvrtka planira značajno povećati svoje proizvodne kapacitete, pa će uz tvornicu u Illinois-u, uskoro otvoriti i drugu tvornicu na američkom tlu, kao i proizvodne kapacitete u Europi i Kini.

Rivian je 2009. godine osnovao inženjer Rober Scaringe. U tom je trenutku imao samo 26 godina.

TEME:  
AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram