Zatvori
PoslovniPuls
29/09/2021

Ford sve karte baca na proizvodnju električnih automobila - najavljena gradnja najveće tvornice ikad

- Prvi primjerak Rivianovog električnog kamioneta sišao s proizvodne trake
- Ford u razvoj električnih automobila ulaže 5 milijardi dolara
- Šuška se: Apple zaposlio bivše Mercedesove inženjere

Ford i južnokorejski proizvođač baterija SK Innovation uložit će ukupno 11,4 milijardi dolara u izgradnju nekoliko novih tvornica u Tennesseeju i Kentuckyju usredotočene na razvoj i proizvodnju električnih vozila i baterijskih sustava.

Novi objekti predstavljaju prve nove tvornice koje je Ford izgradio u više od 50 godina.

Tvornica u Tennesseeju bit će svojevrsni proizvodni "mega kampus" u kojem će se nalaziti pogon za proizvodnju vozila za Fordove kamionete F-serije i odjel za montažu baterija, dok će tvornice u Kentuckyju proizvoditi litij-ionske baterije.

Tvornice neće u potpunosti proraditi prije 2025. godine, ali izvršni direktor Forda Jim Farley kaže da ulaganje signalizira ozbiljnost s kojom se tvrtka opredjeljuje za električna vozila.

Novi Ford kampus u Tennesseeju prostirat će se na devet četvronih kilometara i predstavlja najveći objekt ikada izgrađen u 118-godišnjoj povijesti tvrtke, rekao je Farley.

Farley procjenjuje da će Fordu godišnje trebati 140 GWh proizvodnih baterijskih kapaciteta, a tri nove tvornice baterija omogućit će proizvodni kapacitet od 129 GWh godišnje.

Za usporedbu, General Motors planira četiri nove tvornice baterija u SAD -u s partnerom LG Chemom ukupnog godišnjeg kapaciteta od 140 GWh, dok Volkswagen namjerava imati šest tvornica za proizvodnju baterijskih ćelija u Europi do 2030. za ukupno 240 GWh godišnje. Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da će prva tvornica baterija njegove tvrtke u Berlinu proizvoditi 250 GWh - ekvivalent trenutnom svjetskom kapacitetu proizvodnje baterija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram