Zatvori

Beta(r)evolucija: Copy - Paste je prošlost!

Prije otprilike mjesec dana nas je Marijan Palić, vlasnik poslovnog portala koji upravo čitate, zamolio da se kao VETTURELLI priključimo ovom projektu i u vidu kolumne u određenim vremenskim razmacima podijelimo naša razmišljanja. Marijanova vizija, stav i dosadašnji rad bili su dovoljan razlog da se bez dodatnog promišljanja upustimo u tu avanturu.

Cilj kolumne je potaknuti vas na razmišljanje o novim načinima kolaboracije, međusobnoj komunikaciji, organizacijskoj kulturi i drugim temama vezanim uz industrijalizaciju 4.0 i aktualnu digitalnu transformaciju.

Svi koji se bave organizacijama - bez obzira na ulogu i razinu, eksterno ili interno – govore o digitalnoj transformaciji, pa tu niti ja nisam nikakva iznimka. Neki na temu gledaju isključivo s tehnološke strane, neki se osjećaju kao žrtve promjene koje ih okružuju (npr. zaposlenici), neki digitalnu transformaciju vide kao priliku, a neki ju smatraju bez veze i nastavljaju po principu ”business as usual”.

U prvoj kolumni želim potaknuti na razmišljanje o kompleksnosti kao činjenici i odrednici današnjice i digitalne transformacije. No, tu je prvo potrebno razgraničiti pojam kompleksnosti i kompliciranosti. Naime, ako je nešto komplicirano onda to možemo rastaviti u pojedinačne djelove i opet sastaviti,  pri čemu je potrebno jako dobro čitati i naučiti upute, jer je kompliciranost posljedica nedovoljnog znanja i/ili poznavanja teme. Za razliku od kompliciranog u kompleksnom okruženju imamo dodatnu dimenziju - dimenziju iznenađenja i dinamike – i u tom slučaju cjelina nije jednaka njezinim pojedinačnim dijelovima.

Upravo zato u kompleksnom svijetu nema copy-paste rješenja i teško možemo planirati, no možemo se dobro pripremiti.

Stoga ne čudi kako danas više govorimo o važnosti mindset-a tj. stava čovjeka, o važnosti kreativnosti koja vodi do inovativnosti i o nužnosti novih načina suradnje unutar i izvan organizacije, jer kompleksnost ne možemo reducirati već ju samo prihvatiti i s njom se suočiti.

Krajem lipnja moje partnerice Sanja Petek Mujačić, Dijana Vetturelli i ja,  bili smo na multidisciplinarnom poslovnom festivalu Fifteen seconds u Grazu koji se bavi različitim temama od novih tehnologija kao proširene stvarnosti do pitanja formiranja organizacija budućnosti i definiranje uloga čovjeka kao lidera i centra digitalne transformacije.

Iz svakog predavanja i radionice vrlo je jasno izašla poruka kako novo vrijeme nije nešto što dolazi već je tu - sada i ovdje. Danas više ne postoje zlatna pravila za uspjeh, ali uz pravi mindset današnje vrijeme nudi more mogućnosti.

 

Zbog gore navedenog ne bih vas vodio kroz 5 ili 7 lekcija koje smo naučili (kako se inače preporuča pisati blog 😉 )  nego ću vam postaviti pitanja koji su mi se nametnula slušajući neke od najkreativnijih umova današnjice.

  1. Jesam li dovoljno znatiželjan i hrabar da istražim svoju svrhu? (Thiemo Gillissen i Stefan Stücklschweiger, Fifteen Seconds)
  2. Kako izgleda moj plan B? Što je najgore što mi se može dogoditi u slučaju neuspjeha? (Heather Mills, VBites)
  3. Jesam li stvarno spreman mijenjati se u vrijeme digitalne transformacije ili se samo nadam najboljem? (Sergio Rodriguez, El Mundo)
  4. Do kuda ide moja komforna zona i jesam li spreman raditi u nekomfornoj zoni? (nekomforna zona je tamo gdje nove vrijednosti nastaju) (Mark Harrison, The T1 Agency)
  5. Uzimam li si dovoljno vremena za istraživanje svoje unutarnje kreativnosti i imam li dovoljno povjerenja u sebe da ju eksploatiram? (Matthew Banks, Fr. Vice president Oracle)
  6. Dajem li svojim kolegama dovoljno slobode i povjerenja kako bi mogli eksperimentirati i iz tog procesa naučiti nešto novo? (Pascal Dulex, Freitag)
  7. Kada sam izgubio svoju kreativnost, što sam dobio za uzvrat i što mogu napraviti da nju opet vratim? (Ellen Petry Leanse, Stanford University)

 

Svjestan sam kako su sva ta pitanja vrlo teška za odgovoriti i kako nemaju jednoznačan odgovor, no ipak bih volio da si uzmete vremena i prostor za razmišljanje. Uz nadu da će vam odgovori koje ćete naći u sebi otvoriti nove horizonte i doprinijeti uspjehu vaše organizacije, na kraju ću ipak dati jedan zaključak i ponoviti kako digitalna transformacija nije transformacija tehnologija nego transformacija čovjeka i njegove uloge u organizaciji i društvu.

Ako želite temu produbiti, diskutirati ili dobiti neke nove impulse slobodno nam se obratite….

Mi u VETTURELLI-ju pomažemo liderima i njihovim organizacijama u pronalaženju odgovora na neka od postavljenih pitanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram