Zatvori
Marijan Palić
06/07/2018

Svjetsko prvenstvo u brojkama, prevladavaju milijarde!

Jučer sam gostovao na N1 televiziji i govorio o Svjetskom nogometnom prvenstvu, iza kojega su mnoge zanimljive brojke. U nastavku ću s vama podijeliti neke od najzanimljivijih.

FIFA će reprezentacijama ukupno isplatiti oko 400 milijuna dolara nagrada reprezentacijama koje sudjeluju. Sam nastup na Svjetskom prvenstvu (u grupama) donosi 8 milijuna dolara, ako reprezentacije dođu u osminu finala, dobivaju još 4 milijuna dolara dok ekipe koje dođu u četvrtfinale dobivaju još 4 milijuna dolara.

Prve četiri momčadi će zaraditi još dodatne novce, ovisno o plasmanu. HNS je već sada zaradio 16 milijuna dolara.

Brojke osigurane za prve četiri reprezentacije su stvarno impresivne. Četvrto mjesto nosi 22 milijuna dolara, treće mjesto 24 milijuna dolara, drugo 28 milijuna dolara, a prvo 38 milijuna dolara

 

Koliko novaca prvenstvo donosi državi?

Trenutna euforija jako utječe na potrošnju i ponašanje navijača. Kada uzmete u obzir što donosi nastup na Svjetskom prvenstvu, a to je gledanje utakmica u kafićima i restoranima, ispijanje piva, klađenje u kladionicama, kupovanje sportske opreme, putovanja definitivno to donosi jako puno novaca.

Našem gospodarstvu prihod bi mogao biti i do dvije milijarde kuna. Pivari, primjerice, u ovakvim prigodama uvijek računaju potrošnju piva veću za 10 posto. Prodavači televizora rast prodaje i do 20 posto.

Analize kartičarskih kuća pokazale su da svaka utakmica reprezentacije vrijedi barem 65 milijuna eura. U Rusiji sada idemo prema petoj utakmici, a maksimalno ih može biti sedam.

Kada smo već kod brojki, New York Times je analizirao interne brojke FIFA-e i objavio kako će zaraditi 6.1 milijardu dolara, što je za 1.3 milijarde više od prošlog Svjetskog prvenstva.  

Zarada, naravno, neće zaobići ni velike sponzore. Adidas se prvi oglasio i objavio da su, u prva tri mjeseca ove godine, zaradili 540 milijuna eura, što je rast prodaje od 18 posto.

Tijekom gostovanja na N1 kod Ivana Skorina

 

Postoje tu i troškovi

Cijena ovog Svjetskog prvenstva za Rusiju će iznositi 14.2 milijarde dolara, to je najskuplje prvenstvo u povijesti. Primjerice, Svjetsko prvenstvo u Brazilu koštalo je 11.6 milijardi dolara i činilo se kako je to najskuplje prvenstvo ikada.

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj koštalo oko 430 milijuna eura, što je stvarno mala cijena u odnosu na ova dva već navedena prvenstva. Ukupni utjecaj Svjetskog prvenstva na Rusku ekonomiju iznosit će oko 31 milijardu dolara. I prije početka prvenstva ekonomski efekt dosegnuo je jedan posto godišnjeg BDP-a Ruske Federacije, a otvoreno je oko 220.000 radnih mjesta.

 

Otvaraju se vrata za Kineze

Nakon skandala koji su pratili FIFA-u, povukli su se neki 'veliki igrači', poput Sonyja i Emiratesa, ali u pomoć su došli Kinezi. Svjetsko prvenstvo u Rusiji razlikovat će se od prijašnjih jer je prvi put jedan od ključnih sponzora FIFA-e – kineski kapital, koji je zastupljen s čak četiri velike kompanije.

Sponzori krovne nogometne organizacije, s ugovorima teškim stotine milijuna eura, dijele se u dvije skupine. Elitna skupina su FIFA-ini glavni sponzori tijekom cijele godine, a druga skupina su oni koji sponzoriraju Svjetsko prvenstvo.

Osim standardnih Adidasa, Vise, Coca-Cole, Gazproma, Hyundai-Kia Motorsa i Qatar Airwaysa, u prvi rang sponzora ušla je Wanda Group. Riječ je o vodećoj kineskoj kompaniji u zabavnoj industriji, a njihov ugovor s FIFA-om je tajan, ali s obzirom na to da je potpisan do 2030. pretpostavlja se da iznosi više od rekordnih milijardu eura.

Među pet glavnih sponzora Svjetskog prvenstva u Rusiji, uz Budweiser i McDonald's, čak tri su kineske kompanije: Hisense (treći svjetski proizvođač televizora), Vivo (pametni telefoni) i Mengniu (mliječna industrija).

Sve je izvjesnije da dalekoistočni div ima ambicija organizirati SP, a proba će biti Kup konfederacija 2021., koji se zbog iznimnih vrućina ipak neće održati u Kataru, nego u Kini.

 

Rast prihoda od TV prava

Svjetsko prvenstvo je najveći multimedijski sportski događaj u svijetu, a više ljudi gleda utakmice i online sažetke nego ikada prije.

Kao što sam i spomenuo ranije, možete vidjeti da je rast prodaje televizora vidljiv (20%), gledanost je sada već prešla 3.4 milijarde (u Brazilu 3.2 milijarde), ako to usporedite sa Super Bowlom koji je prezentiran kao jedan od najjačih sportskih događaja, njega gleda 103.4 milijuna ljudi.

Vezano za sama TV prava, FIFA je navodno zaradila oko 3 milijarde dolara od prodaje TV prava za ovo Svjetsko prvenstvo. U Brazilu je ta brojka iznosila oko 2.5 milijardi dolara, a 2022. u Kataru očekuju zaradu od 3.5 milijardi dolara.

 

Moć društvenih mreža

Društvene mreže u svakom slučaju rastu, budući da gotovo svi uz sebe tijekom gledanja utakmica imaju pametne telefone. Možda najbolji primjer kako je to tako je igrač Islanda, Rurik Gislason, koji je ušao u drugom poluvremenu protiv Argentine pri rezultatu 1:1, pri dolasku na SP imao je 30.000 pratitelja na Instagramu, a sada ih ima 1.3 milijuna!

Na Twitteru je aktualan bio hashtag #SexyRurik, a najviše je objava dolazilo iz Južne Amerike.

Hashtag #WorldCup je u prva 2 tjedna imao 1.5 milijuna objava na Instagramu i 25 milijuna impresija na Twitteru. Messijev objava pred početak SP na Instagramu je imala 5 milijuna lajkova, a Ronaldova 10 milijuna lajkova.

FIFA-ina aplikacija (10 milijuna skidanja) i web od početka natjecanja imaju 130 milijuna posjetitelja, aplikacija je u vrhu Android Marketa i App storea u 128 država svijeta.

 

Koliko je izgubila Njemačka?

Ne zna se još koliki će biti gubitak, ali vjerojatan je veliki pad gledanja utakmica, pa time i potrošnje u kafićima i restoranima, bit će manje javnih okupljanja i pit će se manje piva i ostalih proizvoda vezanih uz nogomet, tako da će gubitka definitivno biti.

Bit će zanimljivo vidjeti te podatke, jer uvjeren sam da će to Nijemci izračunati i isprezentirati javnosti. Još 2008. Englezi su izračunali da će zbog poraza od Hrvatske i neodlaska na EURO britansko gospodarstvo izgubiti 1,5 milijardi funti.

Neke podatke ne nastupanja na Svjetskom prvenstvu već imamo, npr. gledanost u SAD-u je pala za 44% usporedno s prošlom godinom.

 

Adidas protiv Nike

Adidas je službeni sponzor FIFA-e i imao je najviše reprezentacija na turniru, njih 12. Nike je imao 10 reprezentacija, ali se dogodilo da u završnici, među 8 reprezentacija Nike ima 4 reprezentacije (Hrvatska, Brazil, Engleska i Francuska), Adidas ima 3 reprezentacije (Švedska, Belgija i Rusija) dok samo 1 reprezentaciju u završnici ima Puma.

Po mnogima, veće šanse za osvajanje imaju Nikeove reprezentacije od Adidasovih, a zanimljivo je da su Adidasove reprezentacije osvojile 3 od 5 zadnjih Svjetskih prvenstava.

U Brazilu je financijsku pobjedu odnio Adidas koji je u marketing uložio 260 milijuna dolara, a zaradio 2.6 milijarde. Nike je uložio više od milijarde, ali je i zaradio oko 2.3 milijarde, ipak treba uzeti u obzir kako Nike nije bio službeni sponzor natjecanja i trebalo im je puno sredstava kako bi došli do vidljivosti.

Ono što je možda najzanimljivije od svega je to da 65% igrača nosi kopačke Nike, 27.4% Adidas, dok ostali imaju 7.6%. To je velika pobjeda Nikea u odnosu na Adidas.

Što se tiče dosega kod igrača na društvenim mrežama, Nike kod sebe ima Ronalda i Neymara, dok Adidas ima Messija koji nije prisutan na Twitteru što je veliki udarac.

Na društvenim mrežama dakle uvjerljivo vodi Nike, koji ima više pratitelja od Adidasa na Facebooku, na Instagramu i na Twitteru, ali i njihovi sponzorirani sportaši imaju veći doseg nego Adidasovi.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram