Zatvori
Matea Glavinić
10/06/2020

Komunikacija na društvenim mrežama

Prema Immanuelu Kantu misliti se ne može drugačije nego u zajednici s drugima, i upravo misliti u zajednici s drugima bit je društvene komunikacije o kojoj danas pišemo.
Vodili osobni ili poslovni profil na društvenim mrežama, komunikacija je ključna u zadobivanju pratitelja i potencijalnih klijenata.

Kako komuniciramo?

Novi komunikacijski kanali omogućuju bržu i jednostavniju komunikaciju na društvenim mrežama pa je ona nužna za opstanak na tržištu i konkurentnost. Ako vodite društvene mreže, osvrnite se na svoje objave, komentare i poruke. Jeste li zadovoljni komunikacijom? Je li to primjer komunikacije kakvu očekujete od stranica koje vi pratite? O svojoj komunikaciji puno možemo naučiti na temelju povratnih informacija naših pratitelja – kako reagiraju na naše objave i kakav im je ton komunikacije.

PRAVILA USPJEŠNE KOMUNIKACIJE

  • lijepo izražavanje
  • poticanje konverzacije
  • redovito objavljivanje
  • kvaliteta, a ne kvantiteta
  • pravopisno točan sadržaj
  • brzo odgovaranje
  • konkretni odgovori

Komunikacija na društvenim mrežama

Kako bolje komunicirati

Imamo nekoliko savjeta za bolju komunikaciju na društvenim mrežama, ali prvo si postavite pitanje kome se preko svoje stranice ili profila obraćate. Je li to mlađa ili starija populacija i je li preopuštena komunikacija primjerena proizvodima ili uslugama koje nudite?

Najbitnije je prilagoditi se ciljanoj publici.

Pravopisna pravila

Vjerojatno ste zastajali kada ste se našli u situaciji da se trebate direktno obratiti pratiteljima i niste znali biste li napisali ti ili vi, ili pak Vi.
Obraćanje s ti često je na privatnim profilima jer se u vrlo opuštenoj komunikaciji obraćamo svojim prijateljima i dajemo do znanja da svakome zasebno šaljemo poruku. Ovakvo obraćanje također je prisutno u komunikaciji s mladima, kada im se želimo približiti, a dobar su primjer teen časopisi, reklame za čips ili Kroki Kroket kojima je ciljana publika mlađa generacija.

Obraćanje u množini odnosno svim pratiteljima i potencijalnim klijentima najčešći je i najbolji izbor kada se obraćamo starijima, a uključuje zamjenicu vi. E sad, često želimo pratiteljima pokazati poštovanje i koliko su nam važni pa im se obraćamo s Vi misleći da pratimo pravila pravopisa, ali nije tako. S Vi se obraćamo isključivo jednoj osobi iz poštovanja (primjerice u odgovaranju na komentare i poruke) i bez obzira na to što poštujemo sve svoje pratitelje, čim im se svima obraćamo u objavama, vi pišemo malim slovom.

Posjetite naš blog i Izbjegnite najčešće greške u pisanju!.

Komunikacija na društvenim mrežama

Prilagođavanje pratiteljima

Kad već spominjemo pravopis, i ozbiljna ili poslovna i opuštena komunikacija na društvenim mrežama trebala bi biti pravopisno točna. Danas postoji mnogo mobilnih aplikacija s pravopisima i jezičnim savjetnicima, također i web izdanja koja se vrlo lako pregledavaju. Koristite se njima i provjerite tekst objava da ne bude zatipaka. A što su zatipci? Evo nam primjera zašto treba prilagoditi tekst ciljanoj publici. Budući da smo svi postali jedna velika internet generacija, ponekad s boljim znanjem engleskog nego materinskog jezika, ne trebamo pretjerivati s hrvatskim novotvorenicama jer ne pišemo znanstvene članke, već nastojimo prodati proizvod ili uslugu i onima koji nisu diplomirani kroatisti.

Ažurnost

Dobru društvenu komunikaciju prati i brzo odgovaranje na komentare, recenzije i poruke, a brzo ponekad uključuje i odgovaranje noću. Cilj je odgovaranjem na komentare potaknuti daljnje komentiranje jer stranica s puno komentara može biti znak korisničke interakcije i kvalitete same web stranice.

Komunikacija na društvenim mrežama

Svijet emojija

Također vrlo važnu ulogu u digitalnoj komunikaciji imaju emojiji. Iako toga najčešće nismo svjesni, kada komuniciramo s drugima nesvjesno oponašamo njihov izraz lica i emocije, a u online komunikaciji emotikon ili emoji može prenijeti emociju isto kao i stvarno lice. U mnogim je istraživanjima zaključeno da je zajednička osobina uspješnih postova upravo korištenje emojijima, stoga se poslužite njima i učinite tekst privlačnijim, čitljivijim i zanimljivijim. Više o emojijima pročitajte u našem blogu Emoji – jezik digitalnog doba.
U (poslovnoj) komunikaciji na društvenim mrežama budite konkretni i jasni, a ako priroda vašeg posla dopušta, dozirajte i malo humora. Komunikacijom s korisnicima utječemo i na formiranje novog ili promjenu već postojećeg stava prema proizvodu ili usluzi pa nastojte prenijeti istinu i očekujte zadovoljstvo postojećih i budućih klijenata, a ako želite znati više, pročitajte blog Stavovi i ponašanje korisnika – može li se na njih utjecati?

Komunikacija na društvenim mrežama

Društvene mreže u poslovanju

Društvene su mreže ključna komunikacijska platforma današnjice. U Hrvatskoj se trenutačno Facebookom koristi skoro 2 milijuna korisnika (Statista: https://www.statista.com/statistics/568756/forecast-of-facebook-user-numbers-in-croatia/) i svi su oni potencijalni kupci. Osim kvalitetnom ponudom, privući ćete ih i informativnim objavama s dodanom vrijednošću i komunikacijom. Slušajte ih i uvažavajte njihova mišljenja i kritike, kontinuirano objavljujte sadržaj koji je zanimljiv i pravopisno točan i kojim ćete ih privući na svoj profil. Cilj je izgraditi zajednicu lojalnih korisnika s kojima ćete komunicirati na društvenim mrežama i koji će prenositi dobru riječ o vašem proizvodu ili uslugama. Postojeće je kupce važno zadržati jer ako ih izgubimo, za nove trebamo uložiti duplo više vremena i novca.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram