Zatvori

Uloga videosadržaja u suvremenoj prodaji

Zašto videosadržaj povećava prodaju?

Ovu blog objavu započet ćemo izrekom:

„Ako slika vrijedi tisuću riječi, video bi mogao vrijediti tisuću prodaja“.

Pročitate li radije vijesti u novinama ili ih pogledate na televiziji? U prilog videu svakako ide to što većina preferira gledanje sadržaja u odnosu na čitanje.

Prednosti videosadržaja:

  • doseg publike dokazano je veći u usporedbi sa slikom
  • djeluje učinkovitije na pobuđivanje osjećaja potencijalnih kupaca
  • pruža zabavan i privlačan način za interakciju
  • konverzija je 20 do 30 % veća u usporedbi sa slikom
  • odnos broja klikova na tisuću prikazivanja veći je za 50 %.

Međutim, kvalitetan videosadržaj neće sam od sebe privući zadovoljavajući broj potencijalnih kupaca na vašu web stranicu ili njihovu uključenost na društvenim mrežama, stoga vam predlažemo da pročitate naše blog objave koje se odnose na to Kako povećati uključenost korisnika na društvenim mrežama i Kako besplatno povećati promet na web stranici.

Uloga videosadržaja u prodaji

Ključno je privući pažnju

U današnje vrijeme kada je tempo života sve brži, potencijalni kupci proizvoda imaju sve manje vremena koje su spremni posvetiti zapažanju. Prosječno trajanje pozornosti odrasle osobe prilikom gledanja videosadržaja u prosjeku je 8 sekundi, stoga u to kratko vrijeme moramo gledaocu videosadržaja prije svega predstaviti problem, a zatim rješenje problema koje naš proizvod nudi.

Uzmimo za primjer sredstvo za čišćenje kamenca. U prve 4 sekunde videa predstavit ćemo problem: „Dosta vam je borbe s kamencem?“, sljedeće 4 sekunde iskoristit ćemo za predstavljanje proizvoda kao rješenje problema: „Naš proizvod čisti kamenac umjesto vas“.

Međutim, vjerojatno se pitate zašto naš problem odnosno prodaju proizvoda ne bismo mogli riješiti jednostavnije, recimo objavom slike? Potencijalni kupci mogu „probaviti“ sliku u sekundi ili dvije, ali ih videosadržaj potakne da zastanu i posvete sekundu više svoje pažnje kako bi shvatili bit poruke koju im želimo prenijeti.

Vrste videosadržaja u suvremenoj prodaji

Pri kreiranju ili odabiru videosadržaja nastojimo potencijalnog kupca:

  • potaknuti na reakciju (ona se može odnositi na like, komentar ili dijeljenje sadržaja)
  • naučiti nešto o našem proizvodu
  • potaknuti njegove emocije.

1. Studija slučaja ili svjedočenje kupca proizvoda

Ova vrsta videosadržaja usmjerena je na potencijalne kupce. Ona se oslanja na psihološki fenomen koji potiče u ljudima želju za onime čime se i drugi koriste. Važno je pronaći osobu koja je postigla sjajne rezultate koristeći proizvod da bi priča i svjedočenje o proizvodu izgledalo što uvjerljivije potencijalnim kupcima.

2. Objašnjenje korištenja proizvodom

Kada želimo objasniti korištenje proizvodom i odgovoriti na uobičajena pitanja, tada se koristimo ovom vrstom videosadržaja. Također je izvrstan za izgradnju vjerodostojnosti samoga brenda proizvoda i gradi povjerenje u njega. Videosadržaj mora biti kratakjasan i izravno se odnositi na odgovore uobičajenih pitanja.

Dobar primjer može biti video koji smo snimili za Istarsku mrežu znanja jer educira polaznike o kanalima digitalnog marketinga:

 

 3. Humoristični videosadržaj

Kada želimo gledaoce potaknuti na reakciju, komentiranje i dijeljenje, ovakav je videosadržaj vrlo dobar izbor. Ako prodajemo nadgrobne spomenike ovo nije dobra ideja, stoga moramo imati obzira prema proizvodu koji prodajemo i ciljanoj publici.

Za primjer možemo uzeti humorističan video koji smo snimili tijekom pripreme videosadržaja za e-platformu:

https://www.facebook.com/markething.hr/videos/331034394410154/

 

4. Videosadržaj najave

Primjerice, imamo vijesti koje želimo prenijeti publici, one se mogu odnositi na lansiranje novoga proizvoda, otvaranje trgovine, pokretanje inicijative… Ovim videosadržajem prenosimo poruku i podižemo uzbuđenje gledaoca oko najave. Vrlo je važno istaknuti glavnu ideju najave i glavne informacije poput lokacije nove trgovine ili unaprijeđenja proizvoda.

Za primjer uzmimo video naše zajedničke akcije čišćenja uvale Kala u Šišanu:

5. Razgovori uživo ili prezentacije

Recimo da smo imali prezentaciju pred publikom uživo koja se odnosila na našu organizaciju ili proizvod koji nudimo. Svakako je bitno da je snimimo, uredimo ističući najzanimljivije dijelove te objavimo na našim kanalima za prodaju. Također u ovu kategoriju spadaju razgovori uživo, panel rasprave, press konferencije i sl. Ovom vrstom videosadržaja potencijalni i postojeći kupci vide našu osobnost i karizmu kojom zračimo što u konačnici može presuditi hoće li htjeti surađivati s nama ili ne.

Dobar je primjer podcast emisija Atomski marketing autora Marijana Palića u kojoj gostuje naš CEO Miško Macolić Tomičić.

Ako nemate inspiracije za kreiranje videosadržaja koji će vam povećati prodaju proizvoda ili usluge, svakako pročitajte naš blog Video marketing kao način privlačenja klijenata.

Korak po korak do željenog rezultata

Kako bismo opravdali naš citat s početka bloga, ključno je:

  • birati videosadržaj koji je zanimljiv našim kupcima
  • pobuditi osjećaje kod pratitelja
  • pridobiti pažnju pratitelja u prvih 8 sekundi
  • imati u videosadržaju poziv na akciju.

Uloga videosadržaja u prodaji

Ako uspješno uklopimo sve navedene stavke, dobijemo videosadržaj vrijedan tisuću prodaja. Možemo zaključiti da ovo nije jednostavan zadatak, potrebno je mnogo kreativnosti i razmišljanja, međutim stara izreka Martina Luthera Kinga kaže:

„Krenite korak po korak. U početku ne morate vidjeti cijelo stubište. Samo napravite prvi korak.“

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram