Zatvori

Kako krizno komunicirati u vrijeme Korona virusa?

Dobar dio današnjeg dana proveo sam s partnerima i klijentima u razgovoru što napraviti online, a da naš život i posao ne stanu. Vjerujem da se mnogi pitaju što komunicirati na društvenim mrežama, kako zadržati klijente i kad će se ova situacija smiriti…

Što je krizno komuniciranje?

Kriznim komuniciranjem nastoji se zaštititi pojedinca ili tvrtku od novonastale situacije u kojoj ne može normalno funkcionirati te omogućiti što manji utjecaj na poslovanje i imidž . Postoje unutarnji i vanjski uzroci krize, koronavirus je vanjski uzrok krize.

Krizno komuniciranje u vrijeme epidemije

Problem je što gotovo nitko od nas nije komunicirao online u vrijeme pandemije. Ovo je novonastala situacija i potrebno je pažljivo i smisleno komunicirati zbog sveopćeg smanjenja straha i panike.

krizna komunikacija u vrijeme Korona virusa

Vjerujem da ćemo uspjeti riješiti ovaj izazov ako budemo dovoljno odgovorni prema sebi i okolini. Prije svega, molim vas da budete hladne glave i ne paničarite, već da maksimalno poštujete upute kriznih stožera.

Kad se kriza predviđa, s vremenom sve krize postaju rutine.

Peter Drucker

Zanima li vas kako komunicirati na društvenim mrežama pročitajte našu blog objavu Komunikacija na društvenim mrežama. 

Savjeti za sve

Možemo prikazati na koje se još načine držimo uputa, da smo promijenili način rukovanja odnosno pozdravljanja.

Iako vjerujem da su gotovo svi osjetili pad uključenosti korisnika, potrebno je nastaviti s objavama na društvenim mrežama kako bi se maksimalno zadržala njihova uključenost. Objave bi trebale biti podupiruće i u pozitivnom tonu kako bi se smanjio utjecaj krize.

Osim navedenoga potrebno je informirati pratitelje o radnom vremenu, dostupnosti usluga i proizvoda tvrtke, vrijeme dostave te koji su aktualni kontakti za narudžbe.

komunikacija u vrijeme Korona virusa

Savjeti za ugostitelje

Vjerujem da bi za svako poslovanje bilo dobro prikazati da i inače paze na higijenu, a u ovo vrijeme još više. Stoga ako imate ugostiteljski objekt predažem da postavite fotografiju gdje se jasno vidi minimalno jedan metar udaljenosti između gostiju ili fotografiju dezinficiranja prostora. Klijenti koji vam dolaze u prostor žele se osjećati sigurno.

UPDATE:  U Istri se od 15. 3. do 14. 4. 2020. zatvaraju sve ugostiteljske djelatnosti. Izuzimaju se dostava hrane i pučka kuhinja uz poštovanje svih mjera predostrožnosti.

Zanima li vas marketing za restorane? Pročitajte blog Marketing strategija za restorane i ugostiteljske objekte. 

Savjeti za online poslovanja

Za tvrtke koje posluju na internetu, čije obavljanje posla nije vezano za ured, preporučujem da zaposlenici rade iz udobnosti svoga doma i vjerujem da je i to dobro komunicirati prema van.

Savjeti za sportske i poslovne treninge

Osim navedenog, potrebno je zadržati klijente pa oni koji vode sportske ili poslovne treninge mogu početi koristiti online alate za prijenos sadržaja uživo. Na taj način zadržat će postojeće klijente i neće toliko osjetiti gubitke. Poslovni treninzi mogu koristiti webinar formu.

Savjeti za outdoor aktivnosti

Za sve koji nude outdoor aktivnosti, možete ih prikazati uz ljepote svojega kraja, samo pripazite da u takvim okolnostima ne koristite krive pozive na akciju ili neke koji bi se mogli krivo interpretirati.

Zanima li vas kako društvene mreže utječu na nas, pročitajte blog objavu Kako društvene mreže utječu na nas? 

Savjeti za otkazivanje rezervacija

Pri otkazivanju rezervacija potrebno je vratiti novac, osim ako uvjetima kupnje nije drugačije definirano. Takvim načinom pokazat ćete razumijevanje i izbjeći loše recenzije koje bi vas mogle dodatno pogoditi, a osim toga nakon ove krize gosti bi vam se mogli vratiti.

Savjeti za turizam

Trenutno je najvažnije goste usmjeriti na pravovaljane informacije. To je najbolje učiniti na jednoj poveznici s konstantno ažuriranim podatcima.

Google savjeti

Pročitajte Google savjete kako ažurirati Google My Business u vrijeme koronavirusa na poveznici. 

Trenutnu prednost imaju VR i AR

Vjerujem da bi VR (engl. Virtual reality) i AR (engl. Augmented reality) tehnologija mogla profitirati i da će se pomoću nje moći doživjeti više, primjerice, moći ćete virtualno prošetati muzejima.

Ako imate e-learning portale možete započeti s oglašavanjem, vjerujem da će ljudi više vremena posvetiti učenju i čitanju, a ako imate blog kao mi, napišite nešto više blogova. Slobodno vrijeme neka oslobodi vašu kreativnost. Iskoristite ovo vrijeme mudro i ako je pala prodaja ili posao posvetite se onim aktivnostima koje će vam donijeti više u budućnosti, npr. planirajte izradu nove web stranice za koju prije niste imali vremena.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram