Zatvori

Alati za planiranje i istraživanje ključnih riječi

Da bismo istražili ključne riječi potrebno je koristiti se nekim od alata koje ćemo nabrojiti i objasniti u ovoj blog objavi. Ključne su riječi jedna riječ ili skup riječi (fraza) koje će nas učiniti vidljivijima kod pretraživanja, one govore o sadržaju koji se nalazi na stranici. Više informacija o ključnim riječima pronađite na poveznici Što su ključne riječi?

Ključne se riječi koriste u SEO optimizaciji i u Google Ads oglašavanju, a da biste saznali razliku, pročitajte sljedeću blog objavu SEO optimizacija ili Google Ads oglašavanje.

Ključne riječi čvrsta su veza između korisnika koji pretražuje i sadržaja web stranice. Korištenjem ključnih riječi koje su relevantne za vaše poslovanje, povećat ćete broj prikazivanja na stranici s rezultatima (search engine result page).

alati za ključne riječi

Head tail i long tail ključne riječi

Ključne riječi možemo klasificirati kao glavne ili egzaktne ključne riječi (Head keywords) i ključne riječi sa specifičnom kombinacijom riječi (Long tail keywords). Head keywords za bazene bile bi primjerice bazeni, bazen, bazen Istra, izgradnja bazena i za te će se riječi biti vrlo teško pozicionirati na prvo mjesto pretraživanja. Long tail keywords pozicioniranje daleko je lakše. Važno je napomenuti da ako netko pretražuje ključnu riječ „bazeni”, ne znamo traži li uslugu izgradnje bazena ili samo fotografije bazena, dok korištenjem long tail keywordsa ispunjavamo želju korisnika da pronađe sadržaj koji ga zanima.

Ako gradimo bazene, naslovi naših odredišnih stranica i blogova bit će povezani s izgradnjom i održavanjem bazena pa tako neki naslovi za blog objave mogu biti: “Što je potrebno napraviti prije početka gradnje bazena?” ili “Kako održavati bazen zimi?”, naslovi odredišnih stranica mogu biti “Izgradnja bazena Istra” ili “Održavanje bazena Istra”.

Da biste pravilno i kvalitetno istražili ključne riječi preporučujemo da se koristite nekim od plaćenih alata jer daju pouzdanije i točnije rezultate.

kanali digitalnog marketinga

Plaćeni alati za istraživanje ključnih riječi

Moz Keyword Explorer

Moz je jedan od boljih alata za SEO. U besplatnoj verziji moguće je napraviti do 10 pretraživanja mjesečno što je za početni stadij istraživanja ključnih riječi sasvim dovoljno.

Nakon odabira lokacije, odnosno jezika, možemo pregledati statistiku za određenu ključnu riječ pa je tako moguće vidjeti broj mjesečnog pretraživanja, težinu pozicioniranja, prijedloge ključnih riječi i izgled SERP-a.

Moz je alat ugodnog i jednostavnog dizajna koji omogućuje istraživanje ključnih riječi u besplatnoj i plaćenoj verziji.

Ahrefs Keyword Explorer

Ahrefs je naš plaćeni favorit za istraživanje ključnih riječi jer konstantno ulaže u razvoj infrastrukture i definitivno daje najtočnija i najdetaljnija istraživanja ključnih riječi.

Pomoću Ahrefs Keyword Explorera moguće je dobiti ideje za ključne riječi na četiri načina:

  • podudaranje izraza (Phrase match)
  • imaju iste ključne riječi (Having same terms)
  • također se pozicioniraju za (Also rank for)
  • prijedlozi za pretraživanje (Search suggestions)

Osim za ključne riječi, Ahrefs je odličan alat za građenje poveznica pa ga i mi upotrebljavamo kada gradimo poveznice našim klijentima.

alati za upravljanje društvenim mrežama

Besplatni alati za istraživanje ključnih riječi

Google Keyword planner

Google Keyword planner nalazi se u sklopu Google Ads alata za izradu PPC oglasa. Oblik oglašavanja Pay per click odnosno plaćanje po kliku omogućuje da svakim klikom dođete do stvarnog kupca. Google Ads platforma je na kojoj sami birate iznos koji ste spremni platiti za klik na oglas, također možete birati ključne riječi za koje želite da se vaš oglas pretražuje.

Google Keyword planer besplatan je alat koji može prikazati broj mjesečnog pretraživanja, pretpostaviti CPC (cost per click) i predložiti nove ključne riječi. Nezaobilazan je alat za izradu Google Ads oglašavanja, a može uvelike pomoći i u planiranju ključnih riječi za SEO.

Google Trends

Google Trends alat je koji korisniku omogućuje pregled učestalosti pretraživanja određene ključne riječi ili fraze. Google Trends ne prikazuje broj pretraživanja na mjesečnoj bazi, ali pomoću Google Trendsa moguće je vidjeti sezonalnost pretraživanja i odnos popularnosti ključnih riječi u određenim područjima.

Google Trends svake godine prikazuje trendove pretraživanja u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Ako želite saznati što se pretraživalo u 2018., pročitajte blog objavu Što su svijet i Hrvatska guglali u 2018. godini?

Google Ngram

Pomoću ovog alata možemo provjeriti kako su se u povijesti ključne riječi spominjale u knjigama. Kako je to moguće? Google je skenirao gotovo sve knjige u nekim od najvećih knjižnica na svijetu – knjižnice na Sveučilištu Harvard, Cambridge, Standford i dr. Tako možete provjeriti kada se počela spominjati određena riječ u društvu i knjigama.

Ubbersuggest by Neil Patel

Nećemo ulaziti u debate kome je Neil Patel simpatičan, a kome nije. Zadržat ćemo indiferentno mišljenje o njemu jer su njegovi alati besplatni i omogućuju dublje istraživanje ključnih riječi.

Alat omogućuje prikaz:

  • broja mjesečnog pretraživanja
  • ideja za ključne riječi
  • ideja za sadržaj
  • SERP analizu

Osim za istraživanje i planiranje ključnih riječi, alat se može koristiti za analizu poveznica. Više o gradnji poveznica na Backlinking – građenje poveznica.

alati za društvene mreže

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram