Zatvori
drustvene mreze restorani
Jasmin Hadžić
14/01/2020

VODIČ: Društvene mreže za ugostitelje i restorane

Kvalitetno upravljanje društvenim mrežama nikad nije bilo bitnije kao danas! A ukoliko želite dosegnuti Millenials generaciju - kvalitetna komunikacija na društvenim mrežama nije opcija, već nužnost!

Kada je u pitanju ugostiteljstvo - društvene mreže donose hrpu mogućnosti za kvalitetnu prezentaciju, promociju i komunikaciju s postojećim i potencijalnim gostima. Bilo da društvenim mrežama upravljate sami ili uz pomoć specijalizirane agencije za digitalni marketing tekst koji slijedi donosi pregršt korisnih informacija, savjeta i preporuka koje možete iskoristiti još danas i poboljšati kvalitetu prisutnosti svog lokalna na popularnim društvenim mrežama.

Pročitajte još: TOP 7 Instagram savjeta za restorane

KORISTITE KVALITETNE FOTOGRAFIJE

Prije nego što uopće “dotaknete” Facebook ili Instagram - naoružajte se što kvalitetnijim fotografijama vašeg lokala, interijera, lokacije i naravno ponude hrane i pića. Bez kvalitetnih fotografija - marketing restorana i ugostiteljskih objekata na društvenim mrežama osuđen je na sigurnu propast! Preporuka je angažman profesionalnog fotografa uz čiju pomoć možete stvoriti bogatu bazu fotografija koju ćete koristiti na društvenim mrežama, ali i na web stranici, flyerima, katalozima…

AŽURIRAJTE INFORMACIJE NA PROFILIMA

Osim bogate baze fotografija, važno je imati i dobro ispunjene profilne informacije na Facebooku, Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži koju koristite za promociju. Ne biste vjerovali koliko ugostiteljskih objekata zanemaruje profilne informacije pa tamo stoje nepotpune i/ili netočne informacije koje potencijalne goste mogu zbuniti, a često i odvratiti od posjete.

Gdje god je to moguće (Facebook i Tripadvisor nude ovu mogućnost) postavite menu ili makar "udarnu" ponudu istog (moguće na Instagramu) kako biste potencijalnim gostima pružili što više informacija o ponudi vašeg objekta.

Kada uređujete svoj Instagram profil - koristite emojije kako biste dodatno “ušminkali” profil, ali još važnije - skrenuli pažnju potencijalnih gostiju na informacije koje želite posebno istaknuti (poput vrste kuhinje koju nudite, ponude pića, dnevnih ponuda itd…).

BUDITE AKTIVNI

Nakon definiranja marketinške i komunikacijske strategije, sadržaja te ciljeva iste - važno je napraviti dobar raspored objava. Za većinu ugostiteljskih objekata dovoljne će biti dvije (do najviše četiri) tjedne objave na društvenim mrežama, uz iznimke (vjerski blagdani, državni praznici, posebne prigode…), a objekti koji posluju sezonski - van turističke sezone mogu i dodatno reducirati učestalost objava.

OBJAVLJUJTE ZANIMLJIV SADRŽAJ

Jedno od najčešćih pitanja svakog ugostitelja koji se tek "uhvatio" društvenih mreža glasi - što je najbolje objavljivati? Pa, fantastične slike hrane naravno! Pojednostavljen odgovor, ali i ne potpuno pogrešan. Istina je da kvalitetne fotografije hrane rijetko kada mogu biti pogrešan sadržaj za objavu na društvenim mrežama, ali jednako tako nemojte društvene profile pretvarati isključivo u digitalne foto galerije hrane - jer fotografija sočnog hamburgera ili riblje plate, ma koliko god dobra bila, šalje marketinški ograničenu informaciju. Dalje, kada je riječ o fotografijama - one hrane i piće nisu jedine opcije, pa tako predlažemo i kreativne fotografije interijera, lokacijskih specifičnosti (ako restoran ima premium lokaciju, dobar pogled na poznatu znamenitost i slično….), simpatične fotografije osoblja u radnom zanosu...itd.

Osim fotografija, možete objavljivati i informacije o dnevnim ponudama, prigodne blagdanske i prazničke čestitike, prezentirati egzotičnije dijelove menu-a, promovirati vinsku ili craft beer ponudu, objavljivati chefove recepte ili fotografije gostiju (naravno uz njihovo dopuštenje) i sve drugo što će ugostiteljski objekt, njegov brend i ponudu približiti potencijalnim gostima, a stare goste zadržati i "zagrijati" za ponovni dolazak.

U objavama budite kreativni i osebujni sukladno imidžu i brendu lokala.

ISKORISTITE STORY OBJAVE

Storyji su odličan način zadržavanja pozornosti pratitelja i upoznavanja istih s dnevnim ponudama, novostima, promjenama u menu-u i zanimljivim “crticama” iz svakodnevice ugostiteljskog poslovanja koje će osnažiti vaš brend.

Za one koji se prvi put susreću s ovim pojmom - story su istaknute tekstualne/foto/video poruke s ograničenim rokom trajanja (24 sata od objave) koje se prikazuju vašim pratiteljima, a one popularnije se pojavljuju u preporukama sadržaja korisnicima koji ne prate vaš profil, ali prate sadržajno ili lokacijski profile slične vašem.

Kod storyja na Instagramu postoji mogućnost fiksnog isticanja na profilnoj stranici i nakon što istekne rok trajanja od 24 sata - što su kreativniji pojedinci vješto iskoristili za stvaranje stiliziranih online menu-a i kolekcija najzanimljivijih story objava.

Budući Facebook sve više smanjuje organski (besplatni) doseg klasičnih objava, storyji trenutno predstavljaju možda i ponajbolji način marketinga i komunikacije na društvenim mrežama.

KORISTITE MOGUĆNOST PLAĆENOG OGLAŠAVANJA

Facebook s 2,4 mlrd. aktivnih mjesečnih korisnika i Instagram s 1 mlrd. aktivnih mjesečnih korisnika - primamljiva su oglašivačka platforma za sve vrste poslovanja, pa tako i ono ugostiteljsko.

Iako su oba servisa krajnjim korisnicima u potpunosti besplatna za korištenje - Facebook prihode ostvaruje prodajom oglašavanja na svojoj platformi, pa stoga nije čudno što se u marketinškoj zajednici svako malo može čuti o padu “organskih” tj. besplatnih objava što u praksi znači kako će samo djelić vaših pratitelja zaista vidjeti vaše objave bez plaćene promocije. Doseg se povećava ukoliko objava privuče veliki broj “lajkova” i reakcija i time postane “viralna”. Budući ne može svaka objava imati potencijal za viralnost, ukoliko želite dosegnuti što veći broj korisnika najveće svjetske društvene mreže, logično rješenje se nameće u vidu plaćenog oglašavanja.

Plaćeno oglašavanje na Facebooku i Instagramu za početnike može biti zahtjevno i izazovno. Ukoliko ne postoji dovoljno internog znanja o digitalnom marketingu i oglašavanju na društvenim mrežama - preporučljivo je angažiranje kvalificiranog stručnjaka ili agencije za digitalni marketing. Oba rješenja trebala bi izvući maksimum iz oglašivačkog budžeta kojeg možete postaviti sukladno financijskim mogućnostima.

U protivnom raste vjerojatnost za scenarij koji želimo izbjeći - budžet za oglašavanje na društvenim medijima brzo se istopi bez očekivanih rezultata ili zbog izostanka kvalitetnih analitičkih rješenja ne postoji dovoljna mjerljivost realizirane oglašivačke kampanje.

ZADOVOLJAN GOST = UGOSTITELJSKI INFLUENCER

Zadovoljan gost je najbolja preporuka! Ovo zlatno ugostiteljsko pravilo nikad nije bilo aktualnije kao danas. Prije nego što su internet i društvene mreže postale neizostavni dio naše svakodnevice - glas o dobrim ugostiteljskim lokalima širio se sporo i gotovo isključivo usmenim preporukama, ali u današnje vrijeme sveprisutnosti - internetska prezentacija lokala (uključujući komunikaciju na društvenim mrežama) lokale može vinuti u zvijezde ili pokopati duboko u prosječnost.

Unatoč velikom tehnološkom napretku princip da je za dobro poslovanje najvažnije imati zadovoljnog gosta nije se promijenio uz prednost da sada takve goste možemo pretvoriti u mini-influencere i promotore koji će putem vlastitih profila na društvenim mrežama svoje pozitivno iskustvo iz lokala podijeliti s prijateljima i pratiteljima.

Izostanak aktivnog upravljanje profilima na društvenim mrežama - online dijeljenje preporuka ostavlja pukoj slučajnosti i nepotrebno se gubi važna mogućnost upravljanja vlastitom reputacijom.

PRILAGODITE SADRŽAJ SVAKOJ DRUŠTVENOJ MREŽI

Facebook i Instagram omogućuju povezivanje profila i to na način da s jednog mjesta pripremate objave za obje društvene mreže. Iako ova mogućnost može uštedjeti nešto vremena koje je potrebno uložiti u pripremu objava, iznimno je preporučljivo da svakoj društvenoj mreži pristupite kao zasebnom komunikacijom kanalu i u potpunosti joj prilagodite sadržaj.

Svaka društvena mreža ima prevladavajući broj korisnika u često potpuno različitim demografskim skupinama. Instagram je tako prepun milenijalaca i teenagera kojima stupanj pozornosti pada već nakon nekoliko sekundi, pa je direktna vizualna komunikacija od ključne važnosti (fokus na zanimljivim i kvalitetnim fotografijama), dok Facebookom “vlada” zrelija publika kojoj možete ponuditi nešto više sadržaja (fokus na samu informaciju i tekst).

SEZONSKO POSLOVANJE RESTORANA I DRUŠTVENE MREŽE

Ugostitelji koji posluju u popularnim turističkim destinacijama imaju još veću mogućnost iskorištavanja svih pozitivnih benefita upravljanja društvenim mrežama jer inozemni gosti iz Hrvatskoj sklonih tržišta često imaju veći stupanj korištenja najnovijih tehnoloških trendova u svom svakodnevnom životu - tako da će oni biti ti koji će po defaultu provjeriti kako je neki lokal ocijenjen na Facebooku i baciti oko na njegove fotografije na Instagramu.

Dodatno, kod lokala čiji su gosti pretežno stranci / turisti - u fazi planiranja strategije komunikacije na društvenim mrežama bitno je odlučiti hoće li sadržaj plasirati isključivo na engleskom jeziku ili će objavljivati paralelno i na hrvatskom jeziku. Izbor je na vama i ovisi o vašoj ciljanoj skupiti gostiju i budžetu, odnosno vremenu kojim raspolažete budući kreiranje višejezičnog sadržaja oduzima oboje. Ukoliko izbor padne na višejezičnost - nemojte objavljivati dvostruke objave već kroz istu objavu plasirajte vizualno razdvojen višejezični tekst. Ugostitelji sa sezonskim poslovanjem često pogrešno smatraju kako je komunikacija na društvenim mrežama bitna samo tijekom turističke sezone.

Upravo suprotno, vansezonski dio poslovanja idealno je vrijeme za poklanjanje povećane pozornosti komunikaciji i oglašavanju na društvenim mrežama jer upravo tada potencijalni gosti planiraju putovanja i pretražuju internet u potrazi za informacijama vezanima uz destinaciju koju planiraju posjetiti.

BUDITE STRPLJIVI JER USPJEH NE DOLAZI PREKO NOĆI

Za kraj ono najvažnije i vjerojatno velikom broju ugostitelja najteže za probaviti. A to je činjenica kako ulaganja u marketing na društvenim mrežama neće donijeti rezultate ODMAH već je potrebno uložiti značajno vrijeme, trud i novac dok prvi rezultati ne budu vidljivi na brandingu i poslovnim rezultatima.

Bilo da sami kao ugostitelj vodite marketing na društvenim mrežama, preko zaposlenika ili vanjske agencije za digitalni marketing - odmah u samom startu pripremite se na činjenicu da ulaganje u marketing i komunikaciju na društvenim mrežama ne donosi instant uspjeh, već dugoročne, marketinški i financijski mjerljive pozitivne rezultate vidljive na imidžu lokala i uspješnosti poslovanja.

Punu verziju ovog članka s dodatnim savjetima i informacijama za ugostitelje pročitajte ovdje.

O autoru: Jasmin Hadžić je suosnivač i direktor marketinške tvrtke VIDI MEDIA specijalizirane za usluge digitalnog marketinga u turizmu i ugostiteljstvu.

TEME:  
AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram