Zatvori
Jasmin Hadžić
04/07/2019

Top 7 Instagram savjeta za hrvatske restorane

Instagram foto društvena mreža u vlasništvu Facebooka danas je neupitni vladar zaslona naših smartphona i gutač svakog slobodnog trenutka. Prema posljednjim javno dostupnim podacima - Instagram ima više od milijardu mjesečno aktivnih korisnika i nevjerojatnih 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika! S tako velikom globalnom korisničkom bazom koja neprestano raste te fokusom na vizualnu komunikaciju - Instagram je idealna marketinška platforma za sve poduzetnike u turizmu, pa tako i za domaće ugostitelje.

Instagram je u potpunosti besplatan za korištenje (iako nije na odmet upoznati se s mogućnostima plaćene promocije) - pa uz aktivno i pametno korištenje ima potencijal postati najbolji “ubacivač” za sve domaće ugostitelje kojima su turisti ciljana restoranska publika.

No, kao i s bilo kojim drugim marketinškim alatom - Instagramom se treba pravilno služiti i tada rezultati zasigurno neće izostati. Stoga, u nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta za sve domaće ugostitelje i poduzetnike u turizmu koji još uvijek nisu ovladali Instagramom ili pak svoju Instagram “igru” žele podignuti na viši nivo.

POSLOŽITE INFORMACIJE NA PROFILU

Otvorili ste Instagram profil za svoj restoran? Čestitamo, napravili ste prvi i najvažniji korak! A sada krenite dalje - jer zašto ne iskoristiti sve mogućnosti koje Instagram nudi po pitanju postavljanja informacija na samom profilu kako bi potencijalni gosti odmah dobili generalni dojam o restoranu, ponudi i lokaciji. Uz dodatak simpatičnih emojija možete istaknuti informacije o vašoj lokaciji i specijalitetima koje nudite kao i postaviti kontakt telefon ili email adresu za rezervacije

KORISTITE KVALITETNE FOTOGRAFIJE

Instagram je fokusiran isključivo na fotografije i video - pa odmah valja istaknuti - bez kvalitetne fotografije interijera, lokacije i hrane nema dobrih rezultata! Kvalitetna baza fotografija koju kontinuirano nadopunjavate dugoročna je investicija koja će se sigurno isplatiti, jer Instagram profil mora prikazati restoran u najboljem mogućem svjetlu. Profesionalna fotografija je uvijek preporučljiva iako i današnje smartphone kamere (kao na flagship uređajima iz Samsunga i Applea) uz malo Photoshopa i Lightrooma mogu polučiti solidne rezultate.

POHVALITE SE USPJEHOM

Skromnost je vrlina? Zaboravite, barem u slučaju Instagrama! Jer ako ste dobili Tripadvisorov “Certificate of Excellence”, neku strukovnu nagradu ili ste ugostili sudionike važnog eventa - obavezno to istaknite na Instagramu putem objave koja će vašim potencijalnim gostima dati do znanja da su i drugi prepoznali kvalitetu vaše hrane, ambijenta, usluge itd...

ISTAKNITE VAŠU JEDINSTVENOST

Loša vijest je da prosječnost ne prolazi na Instagramu. Dobra vijest je da svi ugostitelji mogu pronaći barem jednu bitnu značajku koja ih izdvaja od konkurencije. Idealno to je premium lokacija na glavnoj turističkoj ruti, ali može biti i sjajno osmišljeni interijer, simpatično dizajniran jelovnik ili nešto skroz bizarno poput otkačenih brkova vašeg glavnog konobara. Zaigrajte se i podijelite s korisnicima autentičnu osobnost vašeg lokala.

KORISTITE STORY

Instagramovove instant objave "Story" same po sebi neće biti od velike pomoći za restorane koji ciljaju na turiste budući se prikazuje samo postojećim pratiteljima - međutim uz mali budžet za plaćeno oglašavanje - Story se pretvara u odličan promocijski megafon koji direktno doseže ciljanu publiku. Dodatno - objavljene storyje možete istaknuti na profilnoj stranici - a to primjerice može biti sjajna prilika da prezentirate specijalitete vašeg restorana ili tjednu lunch ponudu. Ukratko, ukoliko ciljate na turiste - Story je sjajan alat za dodatnu promociju, ali samo kao dio strategije plaćenog oglašavanja na Instagramu.

BUDITE PRISUTNI I AKTIVNI

Instagram je odličan komunikacijski alat i marketinški kanal, ali traži neprestan angažman. Ukoliko sami ne možete izdvojiti dovoljno vremena za barem 2 kvalitetne tjedne objave kroz turističku sezonu i interakciju s postojećim pratiteljima - potražite pomoć kod vanjskog suradnika ili specijalizirane agencije koja će isplanirati i realizirati uspješnu Instagram marketinšku i komunikacijsku strategiju.

INSTAGRAM NA SVAKOM STOLU

Ako je Instagram digitalna marketinška platforma - to ne znači da se ne može prelijevati u “stvarni” život. Najbolja mogućnost za stapajanje fizičkog i digitalnog iskustva može biti u kreiranju “Instagram friendly” naljepnice koja će ohrabriti goste da se fotografiraju u restoranu i podijele svoje iskustvo na Instagramu ili elegantno dizajnirane vizitke zahvalnice koje će sadržati i adresu vašeg instagram profila. Budite kreativni - i povećana interakcija s vašim Instagram profilom sigurno neće iznostati.

Jasmin Hadžić je suosnivač i direktor marketinške agencije VIDI MEDIA specijalizirane za marketinške i digitalne usluge u turizmu.

TEME:  
AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram