Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2018

Znate li kako su nastale Panini sličice? Ove godine imaju i digitalnu verziju

Generacije dječaka, ali i djevojčica odrastale su uz Paninijeve albume.

Vjerojatno nema dječaka koji tijekom barem jednog svjetskog ili europskog nogometnog prvenstva nije fanatično skupljao samoljepljive sličice s likovima nogometaša i lijepio ih u Paninijev album.

https://www.instagram.com/p/Bi0cd4TH63w/?hl=en

Kompanija se može pohvaliti da ima ekskluzivni ugovor s Fifom.

Zahvaljujući kompaniji Panini, Italija se ne treba bojati da će propustiti svjetsko prvenstvo u Rusiji, čak i ako Talijani ne budu igrali.

Kako se približava svjetsko prvenstvo, Panini tvornica radi punom brzinom, izrađujući između osam i deset milijuna paketa sličica dnevno. Svaki paket sadrži pet naljepnica, među kojima se mogu pronaći i sličice žarko željenog Messija, Neymara ili Ronalda.

Panini kompaniju osnovala su četvorica braće 1960. g., a prvi album Svjetskog prvenstva potječe iz 1970. godine. Kompanija se može pohvaliti da ima ekskluzivni ugovor s Fifom.

U zadnjih 50 godina princip je ostao isti – otvoriš paket, zalijepiš sličice i zamijeniš „dupliće“. To je tajna kompanijinog uspjeha. „Panini nikada nije bio u krizi jer je riječ o jednostavnoj igri u kojoj uživaju roditelji i djeca“ – izjavila je Simona Spiaggia, direktorica proizvodnje u tvornici u Modeni.

Tvornica proizvodi sličice i albume za cijeli svijet, izuzev dijela Latinske Amerike gdje imaju još jednu tvornicu u Brazilu. Od prošlog siječnja strojevi koji se nisu mijenjali od 1960-ih rade ubrzanim tempom nego što je uobičajeno s brojem zaposlenika koji je skočio sa 130 na 240.

„Imamo vrhunce u proizvodnji svake dvije godine s europskim i svjetskim prvenstvima, iako su potrebe za svjetsko prvenstvo ipak veće“ – izjavila je Spiaggia.

Premda je kompanija u međuvremenu sklopila suradnju s drugim kompanijama, od kojih je najpoznatiji Disney, te počela proizvoditi albume za biciklizam i košarku, „nogomet i dalje predstavlja najveći dio našeg biznisa“. Čak ni konkurencija internetskih zbirki još nije zaprijetila ili umanjila potražnju za tradicionalnim albumima i sličicama.

 

Neki pređu na e-knjige, dok drugi i dalje preferiraju papir

„Idemo naprijed s online izdanjima. No, situacija je slična kao i s knjigama – neki pređu na e-knjige, dok drugi i dalje preferiraju papir. Ista stvar vrijedi i za naše kolekcionare.“

Paninijev digitalni album za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. dosegao je 4 milijuna sakupljača. U samo sedam tjedana od njegova pokretanja album je zasjenio verziju za prethodno prvenstvo iz 2014. godine za više od milijun sakupljača.

Sudjelovati može svatko, a aplikacija je dostupna na Android i IOS platformama. Sakupljačima su dostupna dva besplatna digitalna paketa sličica dnevno, a promotivni kodovi za više besplatnih paketa mogu se pronaći na bočicama Coca-Cole i na pozadini fizičkih paketića Paninijevih sličica. Osim toga, promotivni kodovi dijelit će se na Facebook i Twitter profilu Coca-Cole i Paninija.

Sakupljanjem digitalnih sličica sudjelujete i u nagradnoj igri. Svi koji popune album do 31. kolovoza ući će u nagradno izvlačenje gdje će 50 najsretnijih sakupljača osvojiti fizičku verziju albuma u tvrdom uvezu i jedan MyPanini kod koji omogućuje naručivanje 10 fizičkih kopija jedne od Paninijevih sličica.

Digitalna verzija omogućuje i razmjenu sličica s drugim obožavateljima albuma. U samo sedam tjedana učinjeno je 115 milijuna razmjena.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram