Zatvori
CEO
Poslovni Puls
10/04/2018

5 načina na koje Mark Zuckerberg i Elon Musk inspiriraju svoje zaposlenike

Iako su kompanije poput Facebooka i Tesla Motors-a nastale na temelju ideja za genijalne proizvode, CEO-ovi tih kompanija svoje rezultate zahvaljuju inspiraciji svojih djelatnika. Kako bi godinama ostao na vrhu, CEO mora poticati kulturu učenja u svojoj kompaniji. Kako to uspostaviti? U ovom članku donosimo 5 načina.

 

Pitanja

1. Stvorite kulturu postavljanja pitanja

Koliko puta ste pitali svoje ljude u timu ima li pitanja i nitko od njih nije digao ruku? Voditelji koji održavaju kulturu postavljanja pitanja u svojoj kompaniji imaju dobre temelje za rast svoje kompanije. Da Elon Musk nije stalno sebi postavljao pitanja kako i zašto?, kompanija ne bi bila jedna od najinovatinijih na svijetu već samo još jedna auto kompanija u nizu. Važno je da vaši zaposlenici pitaju: "Kako to radimo?", "Zašto to radimo?", "Koliko nas to košta?". Kada su ohrabreni da pitaju takva pitanja osjećat će se više uključeno u poslovanje tvrtke, a samim time i emotivnije vezani za kompaniju, a usput će kada znaju kako i zašto se nešto radi, lakše moći sami dati kvalitetne prijedloge.

 

2. Budite otvoreni za promjene

Kako bi kvalitetne ideje mogle uopće biti kreirane i implementirane, važno je da zaposlenici imaju osjećaj da su voditelji otvoreni promjenama. Uzmimo za primjer Netflix, Reed Hastings je posao započeo tako da je slao dvd-ove video sadržaja svojim korisnicima na adresu i bio je dosta uspješan u tome. Kako je DVD polako nestajao s tržišta, Reed i njegovi ljudi su kompletno napustili tu tehnologiju i prvi krenuli sa stream-anjem svog sadržaja online. Iako je kompanija kompletno zaokrenula svoj biznis model, ta promjena im je donijela eksponencijalan rast do te mjere da postoji planetarno popularna fraza "Netflix & chill".

 

Učenje

3. Motivirajte svoje zaposlenike da uče

Već je uobičajena praksa da tvrtke motiviraju svoje zaposlenike da uče i rade na svojim vještinama, ali koliko njih u praksi to zapravo i radi? Google na primjer, dozvoljava svojim zaposlenicima da 20% svoga vremena u tjednu provedu učeći. Motiviranje zaposlenika da rade na sebi nakon radnog vremena kad su odradili sve taskove i nije neka pohvala. Istina, oni najambiciozniji će to svakako i sami raditi, al izdvajati vrijeme u radnom danu kako bi učili i radili na sebi, bez obzira što će rješavanje zadaća možda i patiti - to bi se već smatralo ozbiljnom kulturom učenja.

 

Strast

4. Vodite strašću

Nikome nije drago kad njegov šef apsolutno ne mari za projekt i samo gleda projekte/zaposlenike kroz uloženo/zarađeno. Ako promatrate javne nastupe Marka Zuckerberga, možete uoči da svaki put kada priča o projektu ili ideji na kojoj Facebook radi, da je jako uzbuđen oko toga. Strast koju on pokazuje motivira zaposlenike ali i investitore da se više angažiraju oko svojih ciljeva. Ne sramite se pokazati stras ti budite uzbuđeni i optimistični oko projekata na kojim radite.

 

5. Vodite primjerom

Ranije ove godine Tesla je imao problema sa sigurnošću u jednoj od svojih tvornica. Umjesto da pošalje kružni mail empatični, Elon Musk je obavijestio svoje zaposlenike da sve probleme koje uoče od sada, mogu slati direktno na njegov e-mail. Također obvezao se posjetiti sve Tesline tvornice kako bi pogledao koje se sigurnosne mjere poduzimaju. Primjerom je pokazao da je spreman izaći s njima na teren i uvjeriti se da se promjene rade. To su odlike pravog vođe.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram