Zatvori
Poslovna ideja
PoslovniPuls
19/08/2020

Je li vaša poslovna ideja spremna za dobivanje novčane potpore?

U slučaju da morate potražiti novčanu potporu za pokretanje startupa, evo nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

U novom desetljeću poduzetništvo se vidi kao ključ za europski rast i konkurentnost. Nizozemska vlada izdvojila je 75 milijuna eura samo za jedan od programa.

Uz sve veću potporu poduzetništvu u Europskoj uniji sve češće se događa da ‘poduzetnici u nastajanju’ zatraže sredstva. Razlog je jednostavan: žele imati mjesečnu plaću dok grade posao. Osim toga, traže novac i kako bi poslove izrade strategije, marketing plana itd. dodijelili različitim pružateljima usluga.

Jednom kada ambiciozni poduzetnici dobiju ideju počinju prilaziti raznim subjektima tražeći ih novac te se pitaju zašto im ga nitko ne želi dati. Iako nije iznenađujuće da investitori i agencije za financiranje ne skaču od uzbuđenja kada igrališta sadrži nejasne riječi i izraze poput "mnogo", "većina", "mali broj" umjesto stvarnih činjenica i brojki.

Ova tendencija češća je među ljudima s malo ili nimalo radnog iskustva ili u određenoj industriji koja je povezana s njihovim idejama. Nedostatak šireg znanja o svijetu potiče ih na razmišljanje da ono što su smislili nikada prije nije učinjeno. Korak koji to može nadoknaditi i omogućiti provjeru stvarnosti - istraživanje tržišta obično preskoče ili ne provode temeljito.

Najbolja varijanta je kada ne ovisite o financiranju iz drugih izvora, ali ako to nije slučaj, trebali biste se pripremiti na nekoliko stvari.

Dobro promislite u što se upuštate

Novopečeni poduzetnici istraživanje tržišta često vide kao naporan, nepotreban i predug zadatak. No, ono što uistinu zahtijeva mnogo vremena jest izgraditi posao na temelju pretpostavki, a ne na provjeri realnog stanja na temelju činjenica. Istraživanje tržišta može vam dati vrlo važne uvide u vašu ideju:

  • Postoji li stvarna potreba ili želja za vašim proizvodom ili uslugom? Postoje li i tko su oni koji bi to platili?
  • Koliko veliko je vaše tržište? Koliko biste imali kupaca i koliko često bi kupovali?
  • Ima li to netko već u ponudi i tko je on?
  • Što možete od njih naučiti o marketingu, cijenama, proizvodnji i dostavi?
  • Postoje li alternativna rješenja za vašu ideju koja su već dobro poznata i pozicionirana na tržištu?
  • Koliki udio tržišta je već zauzet od strane vaše konkurencije i alternative?

Ova lista nije iscrpljujuća. Odgovarajući na ova pitanja, štedite sebi vrijeme i trud . Nemojte misliti da je vaša ideja jedinstvena samo zato što ne znate da je netko to već učinio.

Smislite KAKO ćete isporučiti svoju ideju

Odgovarajući na gornja pitanja, najvjerojatnije ste ustanovili da na ovaj ili onaj način vaša ideja već postoji. To ne znači da ju morate odbaciti. To znači da ju morate učiniti drugačijom. Jedinstvenost ne proizlazi iz same ideje, već iz načina na koji će se izvršiti.

Graditi posao slično je gradnji kuće. Sve kuće imaju iste elemente kao što su dnevna soba, spavaća soba, kuhinja, kupaonica itd. Ono što ih čini jedinstvenima je raspored tih elemenata, kako ih koristite i uređujete. Ista stvar je i kada gradite posao.

Može li vam vaše prethodno iskustvo pomoći da postignete jedinstvenost? Postoje li nove metode koje ćete koristiti? To može biti na strani logistike, proizvodnje, marketinških kanala, odnosa s kupcima i mnogih drugih elemenata koje ćete definirati.

Pronađite tko će vam pomoći ostvariti ju

Jedan od najčešće korištenih i podučavanih modela za izgradnju biznisa je Business Model Canvas. U njemu ćete pronaći pitanje o svojim ključnim partnerima. Prilikom ostvarivanja svoje ideje, ovo bi mogla biti jedna od glavnih zamki ako se ne provede dobro.

Najteži dio ovog poslovnog modela je provesti ono što je na papiru u stvarnost. Jednom kad odgovorite na pitanja o svojim kupcima, kanalima, resursima, partnerstvima itd., morate testirati i potvrditi vaše pisane pretpostavke. Izrada prototipa je ovdje ključna: pokušajte u maloj mjeri napraviti ono što ste napisali na papiru. Uzmimo primjer: ako planirate raditi održivu odjeću, ne čekajte da dobijete sredstva kako biste otišli razgovarati s ljudima i tvrtkama koje planirate uključiti u izradu i prodaju te odjeće.

U poduzetništvu se ne radi o tome da budete usamljenik. Naprotiv, riječ je o vašoj sposobnosti gradnje partnerstva kako biste ojačali međusobno poslovanje. Dakle, ključni element uspjeha vaše nove ideje je pronaći nekoga tko vjeruje nju dovoljno jako da svoje ime stavi pokraj vašeg.

Ukratko, ako želite pokrenuti posao da biste postali milijunaš, budite spremni da će vam trebati tri do deset godina napornog rada da biste ga pokrenuli i probili se. No ako ste pravi poduzetnik, uživat ćete u tom putovanju!

 

Sadržaj preuzet s Entrepreneur

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram