Zatvori
PoslovniPuls
21/07/2020

Istaknite svoje jake strane uz pomoć alata 'Reflected Best Self'

POVEZANE OBJAVE:

Većina evaluacija zaposlenika usredotočuje se na područja za poboljšanje, čak i kad je cjelokupna evaluacija pozitivna. Stoga ni ne čudi da zaposlenici nerijetko s nelagodom očekuju izvješća o svojoj učinkovitosti.

Tradicionalne, korektivne povratne informacije postoje s opravdanjem; svaka organizacija mora filtrirati zaposlenike i osigurati da svi rade na očekivanoj razini stručnosti. No, preveliki naglasak na problematična područja sprječava kompanije da iskoriste najbolje od svojih ljudi. Napokon, rijetki su oni koji su podjednako dobri na svakoj poziciji.

Alat Reflected Best Self (RBS) omogućava bolje razumijevanje i iskorištavanje vaših jakih strana. Riječ je o vježbi koja omogućuje da iskoristite talente kojih možda niste svjesni, a trebali biste biti, te tako povećate svoj potencijal.

  1. korak: Identificirajte osobe i tražite od njih feedback

Prvi zadatak u vježbi je da prikupite feedback od skupine raznih ljudi izvan i unutar poslovne grane. Prikupljanjem informacija iz raznolikih izvora primjerice ukućana, bivših i sadašnjih kolega i prijatelja razvijate dublje i šire poznavanje samih sebe nego što to možete iz standardnih procjena vašeg radnog učinka.

  1. korak: Prepoznajte obrasce

Nakon prikupljenih informacija potražite osobine koje se ponavljaju, dodajte primjere vlastitih zapažanja i organizirajte ih u tablici. Na taj način izoštrit ćete sliku o svojim jakim stranama.

  1. korak:Sastavite svoj autoportret

U trećem koraku napisat ćete svoj autoportret, opis u kojem ćete sažeti prikupljene informacije. Autoportret će prezentirati tko ste Vi u vašem najboljem ruhu te će vam služiti kao vodič za buduće korake. Istraživanja su pokazala da kada imamo jasnu predodžbu o našoj „najboljoj slici“, lakše unosimo pozitivne promjene u život.

  1. korak: Redizajnirajte svoj posao

Nakon što osvijestite svoje jake strane, vrijeme je da opis vašeg posla bude u skladu s vašim jakim stranama čime ćete omogućiti daljnje usavršavanje, a vaš razvoj sigurno neće proći neprimijećeno kod vaših nadređenih.

 

Sadržaj preuzet s Harvard Business Review
Foto: Pexels

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram