Zatvori
vodstvo
PoslovniPuls
19/08/2020

Zašto je sada idealno vrijeme za promišljanje o talentima i vodstvu?

Svaka kriza je prilika za fokusiranje na uspjeh.

Uslijed koronakrize svaki poduzetnik je u jedinstvenoj situaciji, bez obzira je li u financijski dobroj ili neizvjesnoj situaciji. Kako bi preživjeli trenutno razdoblje nestabilnosti, ovo je idealno vrijeme za promišljanje o ključnim temeljima uspjeha: talentu i vodstvu. Osnivači najboljih tvrtki nikada ne propuštaju krizne situacije kao vrijeme za povećanu usredotočenost.

Možete imati izvrsnu viziju, biti inovativni i imati spreman početni kapital, ali bez snažnog liderstva i talenta, poduzeća ne mogu nastaviti napredovati u ovom ozračju. Kako najbolje brinuti i upravljati timovima u ovim vremenima važna su pitanja.

Konzervativan pristup

Uglavnom svi poslovni planovi koje su organizacije imale prije pandemije zahtijevaju reviziju. Primjerice, startupovi koji već rade na tome pokušali su pregovarati o svojim uredskim najmima, ugovorima s pružateljima usluga i obustavljanju internetskog oglašavanja. Smanjenje takvih troškova je razumno.

Nova ulaganja su prestala. Velike tvrtke uvijek dobivaju sredstva, ali mnoge od njih fokusiraju se na pitanje kako održati svoj postojeći portfelj. Kriza još nije gotova pa je sada vrijeme za konzervativnost.

Međutim, sada je vrijeme da usmjerite fokus, otkrijete svoje prednosti, procijenite svoj položaj i odustanete od nevažnih projekata. Ova bi kriza mogla biti dobra prilika da napravite skok i velike promjene za koje ste oduvijek znali da ih trebate napraviti, ali nikad niste zbog nedostatka hrabrosti ili vremena. Ne zaboravite, konzervativan pristup krizi ne znači da mirujete.

Jako liderstvo za vrijeme krize

Komunikacija i vodstvo temeljne su vještine koje također zahtijevaju reviziju. Startupovi bi se mogli suočiti s otpuštanjem zaposlenika i smanjenjem poslovanja. Prije svega, važno je da zaposlenici budu informirani o najnovijim okolnostima i kako će one utjecati na njihov rad. Okupljanje preostalih radnika, potpuna transparentnost, stalan rad i fokusiranje će dugoročno vaš tim učiniti jačim.

Jakim liderstvom koje naglašava jasnoću komunikacije i transparentnost izbjeći ćete zbrku i nepovjerenje. Otvorenim i iskrenim razgovorom o poslu izgradit ćete odanost i povjerenje, a uspostavom realne vizije ostvariti ciljeve koji angažiraju tim i potiču ga na produktivnost.

Zapošljavanje i otpuštanje

Kada zapošljavate nove zaposlenike trebate razmišljati o sljedećim pitanjima: hoće li vam ta osoba pomoći ispuniti ciljeve i misiju? Kako se uklapa u postojeći tim? Hoće li im dodati vrijednost? Pronalazak odgovarajućih zaposlenika i ulaganje u njihov razvoj presudno je za dugoročni uspjeh.

Istraživanje u startupovima u UK pokazalo je da je In terms of new hires, a survey of UK startups revealed that 49% odgodilo regrutaciju, a 32% usporilo zapošljavanje. Mnoge tvrtke su otpustile radnike kako bi sačuvale kapital. Onima koji su primorani otpuštati radnike, ključno je da djeluju brzo i da to učine samo jednom. Ako se radnici otpuštaju u više navrata, ozračje nesigurnosti i tjeskobe ostatku tima može narušiti moral i rezultate.

 

Sadržaj preuzet s Entrepreneur

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram