Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2017

Sve više zemalja Kinu doživljava kao vodeću globalnu gospodarsku silu

Sve više zemalja vidi Kinu kao vodeću gospodarsku silu i ima pozitivan pogled na Kinu u 2017., sudeći prema istraživanju koje je proveo Istraživački centar Pew...

Iako SAD još ostaju vodeća gospodarska sila, razlika s Kinom se smanjuje, otkrilo je istraživanje.

Sudeći prema istraživanju, u 24 od 38 zemalja uključenih u istraživanje većina gleda na SAD kao na globalnog gospodarskog vođu, dok je 12 zemalja imenovalo Kinu kako vodeće gospodarstvo na svijetu, udvostručavajući broj zemalja koje vide Kinu u gospodarskom vodstvu u usporedbi s razdobljem od 2014. do 2016.

U zapadnoj Europi su ljudi voljniji imenovati Kinu, umjesto SAD, kao globalnog gospodarskog vođu. Australija, Kanada i Rusija također uglavnom imaju isto mišljenje.

Iako SAD ostaju u gospodarskom vodstvu, takva percepcija je postala manje snažna nego prethodnih godina, otkrilo je istraživanje.

Kroz proteklih nekoliko godina, najstrmiji pad percepcije SAD-a kao globalnog gospodarskog vođe se dogodio u Africi i Latinskoj Americi, otkriva Pew. Na primjer, u Senegalu, od 2014. do 2016. je 60% ispitanika odgovorilo da su SAD gospodarski vođa, no omjer je pao na 48% u 2017. U Meksiku, omjer je također pao sa 60% u razdoblju od 2014. do 2016. na 47% u 2017.

Izvor: CRI

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram