Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2017

U svibnju zabilježen godišnji rast proizvođačkih cijena 2,3%

Prema posljednjim podacima DZS-a, u travnju su i peti mjesec za redom proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile pozitivnu godišnju stopu rasta (2,3%) čime je potvrđen povratak inflacije u pozitivan teritorij. Na mjesečnoj je razini zabilježen je pad promatranih cijena za 0,6%...

Promatrano prema GIG-u godišnji rast cijena proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu predvođen je prvenstveno višim cijenama energije (5,3%) dok je blagi rast cijena zabilježen i u kategorijama netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,0%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,2%) te u kategoriji intermedijarnih proizvoda (0,3%). Istovremeno pad proizvođačkih cijena zabilježen je u kategoriji kapitalnih proizvoda (-0,3%).

Prema NKD-u više cijene na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježene su u kategoriji prerađivačke industrije (3,1%) dok je u kategoriji rudarstvo i vađenje po prvi puta od siječnja 2013. zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena (+3,0%). S druge strane u kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen je pad od 1,9%. U kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije zabilježena je stagnacija promatranih cijena. Promatramo li kategorije unutar prerađivačke industrije uvjerljivo najsnažniji predvodnik rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu je proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda uz godišnji rast cijena za 13%.

"Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima (prije svega sirove nafte i prehrambenih sirovina) prelijeva se i na domaće cijene koje se, u skladu s našim očekivanjima, vraćaju k pozitivnim vrijednostima. Prema našim očekivanjima, i tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 1,5%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram