Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2017

Kina "uzvraća udarac": U prvom kvartalu BDP porastao za 6,9 posto!

Kinesko gospodarstvo je krenulo sa snažnim startom u prvoj četvrtini, s rastom BDP-a od 6,9% na godišnjoj razini, sudeći prema podacima koje je objavio Nacionalni ured za statistiku u ponedjeljak. Unaprijeđenja u industrijskoj proizvodnji, investicijama i izvozu su udruženo učvrstila gospodarstvo u tom razdoblju, rekli su iz ureda...

Rast BDP-a u prva tri mjeseca ostao je čvrsto na 0,2 postotna boda višoj razini nego godinu ranije, pokazujući stabilizirajući trend u gospodarstvu, rekli su analitičari.

Iako je rast potrošnje blago usporio, povećavajući se 10% u prva tri mjeseca, 0,4 postotna boda manje uspoređujući s cijelom 2016., blago povećanje u infrastrukturnim investicijama i brži rast izvoza su doprinijeli stabilnom rastu. Investicije u dugotrajnu imovinu su narasle za 9,2% na godišnjoj razini u razdoblju od siječnja do ožujka, dok je rast izvoza bio 14,8%.

Unaprijeđenja u industrijskoj proizvodnji su također u velikoj mjeri doprinijela stabilnom rastu prvoj četvrtini, sudeći prema Nacionalnom uredu za statistiku.

Blago usporavanje rasta potrošnje može se pripisati padajućoj prodaji vozila kao posljedici napuštanja politike povlastica i visokog temelja u istom razdoblju prošle godine, sudeći prema istraživanju Instituta međunarodnih financija Banke Kine.

Podaci iz ožujka su pokazali kako je gospodartvo ostalo elastično, rekao je Xi Yaxuan, analitičar financijske tvrtke China Merchants Securities. Naveo je indeks menadžera prodaje, potrošnju ugljena tvrtki za proizvodnju energije, te proizvodnju sirovog čelika i cementa.

Kineski proizvodni indeks menadžera nabave, koji označava vitalnost proizvodnih aktivnosti, je bio 51,6 u ožujku, 0,2% veći nego u veljači i iznad 50, što je brojka koja označava granicu između rasta i pada.

Analitičari su predvidjeli kako će gospodarstvo nastaviti rasti na stabilan način u drugoj četvrtini, unatoč nekim nepovoljnim čimbenicima.

Zbog pooštrenih mjera u posljednjih nekoliko mjeseci, kineske investicije u nekretnine bi mogle usporiti u idućim mjesecima, što će utjecati na potrošnju povezanih proizvoda, kao što su pokućstvo, električni kućanski aparati i građevinski materijali, rekao je Lian Ping, glavni ekonomist Komunikacijske banke.

"Nesigurnosti također mogu doći i sa međunarodnih tržišta," rekao je, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram