Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2017

Hrvatska primjer ostatku Europe u sektoru obiteljskog turističkog smještaja

Na poziv Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA), čija je odnedavno i članica, Zajednica obiteljskog turizma HGK predstavila je na najvećem Svjetskom turističkom sajmu (ITB) 9. ožujka u Berlinu model regulative i organizacije obiteljskog smještaja kao primjer dobre prakse...

„Hrvatski obiteljski smještaj prepoznat je kao uspješan model u zemljama Europske unije. Polovina svih turističkih ležajeva je u privatnom smještaju, koji posljednjih deset godina bilježi rast od 25 posto“, rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić u uvodnom dijelu prezentacije te navela kako obiteljski smještaj i s njim povezane usluge prihoduju dvije milijarde eura godišnje, što daje vrijednost kao 170.000 radnih mjesta, a država od različitih poreza ubire 50 milijuna eura godišnje. Istaknula je kako je obiteljski smještaj lani donio hrvatskom turizmu 35 posto svih noćenja, dok su najbrojniji gosti iz Njemačke stoga je upravo obiteljski smještaj generator velikog rasta broja noćenja u Hrvatskoj posljednjih godina.

„Tradicija smještaja u domaćinstvu datira od rimskog doba i liječenja u termama, njegovali su je i ponosni Dubrovčani koji su odolijevali prodaji obiteljskih nekretnina na kojima danas grade svoju sadašnjost i budućnost, a ovaj se model posebno razvio 60-ih godina na Jadranu te predstavlja začetak ekonomije dijeljenja modernog doba. Uz takvu povijest i postojeće strateške dokumente hrvatskog turizma, koji uvažavaju specifičnost kulture i turističke ponude, Hrvatska je primjer kako na jednostavan način urediti ovu djelatnost“, istaknula je Krešić-Jurić te predstavila pravni i fiskalni okvir obiteljskog turizma te promociju posredstvom turističke zajednice.

Tijekom predstavljanja istaknuta je i uloga Zajednice obiteljskog turizma osnovane pri HGK, na regionalnoj razini 1997. godine, potom na nacionalnoj razini 2010. godini. U tri je godine osnovano 10 regionalnih sekcija diljem Hrvatske radi jačeg lobiranja, razmjene iskustava, razvoja standarda kvalitete, brandiranja i promocije, i to putem nacionalnih, regionalnih i lokalnih foruma koje je posjetilo više od 10.000 građana.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić tijekom prezentacije dodatno je predstavio socijalno-demografsku dimenziju ove vrste smještaja i njegov utjecaj na gospodarstvo Hrvatske.

„Europa je svjetska dolazna destinacija broj jedan. Turisti iz cijeloga svijeta žele doći u Europu i doživjeti stil života lokalnog stanovništva. Ako ne omogućimo lokalnom stanovništvu da i dalje živi na svom području na tradicionalan način, izgubit ćemo osnovnu atrakciju zbog koje turisti dolaze u Europu. Rješenje je da se ljudima omogući pružanje usluga smještaja u njihovim domovima. Time ostaju vezani za svoje domove“, istaknuo je Pinezić te dodao kako se time stvaraju i dodatna radna mjesta, na primjer, za taksiste, trgovce, ugostitelje…

„Smještaj u domaćinstvu važno je pitanje u Europskoj uniji koje traži pravednu i jednostavnu regulaciju. Hrvatska je prošla svoje teško razdoblje u nedavnoj povijesti i može svoje iskustvo i svoj model upravljanja smještajem u domaćinstvu ponuditi ostalim članicama EU kao primjer dobre prakse po svim navedenim parametrima“, rekao je Pinezić.

Predstavljanje je održano u sklopu okruglog stola u organizaciji EHHA, tijekom kojeg se razgovaralo o utjecaju ekonomije dijeljenja na turistička kretanja. Berlin je primjer grada u kojemu brojni posjetitelji koriste nekretnine izvan zakonske regulative. Priljev turista koji koriste smještaj u domaćinstvu u velikim gradovima u Europi zatekao je gradske uprave nespremnima te se sada bore za zakonsko sprječavanje turističkog najma stanova. No ovakvi stavovi izazivaju proteste građana o slobodi kretanja i slobodi uključivanja u suvremena ekonomska kretanja. U raspravi su sudjelovali čelnici političkih stranaka Berlina i Njemačkog udruženja obiteljskog smještaja te direktor Novasola Bernd Muckenschnabel, koji je bio impresioniran hrvatskim modelom te je s velikim zadovoljstvom najavio dolazak na idući nacionalni Forum obiteljskog smještaja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram