Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
09/10/2023

RBA analitičari: Privatni turistički smještaj ponovno spašava budžete hrvatskih građana

Prema posljednjim podacima DZS-a, u kolovozu je nastavljen rast broja turističkih dolazaka i pad broja noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2022.

Tijekom promatranog mjeseca u komercijalnim smještajima ostvareno je 4,4 milijuna dolazaka i 26,9 milijuna noćenja turista, što je za 56,9 tisuća ili 1,3% više dolazaka, ali i 629,7 tisuća ili 2,3% manje noćenja turista u odnosu na kolovoz 2022, prenose RBA analitičari.

Stranih gostiju došlo je 4,1 milijuna te su ostvarili 24,9 milijuna noćenja, što je za 1,3% više dolazaka, ali i 2,6% manje noćenja na godišnjoj razini. Pri tome su strani gosti u kolovozu ostvarili 92,5% ukupnih noćenja. Broj dolazaka domaćih turista dosegnuo je 372 tisuće (+1,8% godišnje), a noćenja 2,0 mil. (+1,2% u odnosu na kolovoz 2022.).

Uspoređujući podatke s kolovozom 2019., ukupan broj dolazaka u kolovozu 2023. manji je za 5,9%, dok je broj ukupnih noćenja turista manji za 3,1%.

"Smanjenje broja noćenja stranih turista odražava pojačani oprez i suzdržavanje od putovanja (potrošnje) stranih gostiju u uvjetima gdje je gospodarstvo EU-a na rubu recesije. Posebno to zrcali kretanja na našem najvećem emitivnom tržištu, Njemačkoj. Naime, gosti iz Njemačke zabilježili su i treći mjesec za redom pad broja noćenja koji je u kolovozu bio čak 12,4% niži u usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom. U središnjem dijelu turističke sezone (srpanj i kolovoz) otprilike četvrtina ukupnih gostiju otpada upravo na turiste iz Njemačke. Uz to, kad promotrimo turistička kretanja, izgledno je da se na vrhuncu turističke sezona Hrvatska nalazi na rubu svojih kapaciteta te da potencijal za daljnji razvoj leži u produljenju sezone, podizanju kvalitete i širine ponude", stoji u komnetaru RBA analitičara.

"Kumulativno, u razdoblju od siječnja do kolovoza zabilježen je rast fizičkih pokazatelja u turizmu te su turisti ostvarili 15,3 mil. dolazaka i gotovo 76 mil. noćenja. Broj dolazaka tako je veći za 8,2%, a broj noćenja za 1,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima u djelatnostima koje su usko povezani s turizmom. U razdoblju siječanj-kolovoz 2023. zabilježen je dvoznamenkasti rast vrijednosti, ali i solidan rast broja računa na godišnjoj razini, i u kategoriji Smještaj i u kategoriji Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića. Ipak, valja naglasiti da je rast vrijednosti povezan i s rastom cijena u promatranim kategorijama."

Posljednji podaci iz sustava eVisitor za rujan upućuju na rast dolazaka za čak 15% godišnje i noćenja gostiju za 4,1%, što sugerira na solidne rezultate i postsezone.

"Potražnja za turističkim uslugama odrazit će se i na nastavak snažnog rasta prihoda od turizma, osobito u uvjetima kontinuiranog rasta potrošačkih cijena tijekom prošle i ove godine. S obzirom na razmjerno visoki udio privatnog smještaja u strukturi turističkih kapaciteta, navedena kretanja ublažit će negativan utjecaj rasta potrošačkih cijena na raspoloživi dohodak kućanstava", komentiraju RBA analitičari.

Prema strukturi zemalja iz kojih dolaze, najviše noćenja u prvih osam mjeseci ostvarili su strani turisti iz Njemačke (17,8 mil. ili 25,6%), što je 5,1% noćenja manje u odnosu na isto razdoblje 2022. Slijede noćenja turista iz Slovenije (9,5%), Austrije (8,7%), Poljske (7,8%), Češke (6,3%), Italije (5,0%), Mađarske (4,3%) i Slovačke (4,0%). Sve navedene zemlje osim Češke i Slovačke ostvarile su porast noćenja turista u prvih osam mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022 .S druge strane, domaći turisti su u promatranom razdoblju ostvarili 1,9 mil. dolazaka (+6,1%) te 6,4 mil. noćenja (+3,5%).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram