Nekoliko glavnih stanica šangajske podzemne željeznice biti će, nakon Proljetnog festivala, opremljene s automatskim vanjskim defibrilatorima (AED), kako je u utorak izvijestio thepaper.cn…

U ovome trenutku se procjenjuje kako će više od 1 000 uređaja toga tipa biti dostupno na prometnim čvorištima te na nekim drugim mjestima diljem Šangaja.

Radi se o prijenosnom elektroničkom uređaju koji omogućuje srcu da uspostaviti djelotvoran ritam.

Ukoliko se uređaj koristi odmah nakon srčanog zastoja, odnosno kroz vrijeme od tzv. ”četiri zlatne minute” stopa preživljavanja za pacijente se značajno poboljšava.

Statistike pokazuju kako se svake godine diljem svijeta dogodi 9 milijuna smrtnih slučajeva vezanih uz iznenadne srčane zastoje. Ukupno njih 544 000 događa se upravo u Kini, odnosno najviše na svijetu. Od toga broja, ukupno 15 posto događa se na javnim mjestima.

Lu Le, osnivač i izvršni direktor sos919.com, prve humanitarne udruge u Šangaju, rekao je kako se više od 80 posto iznenadnih smrtnih slučajeva uzrokovanih problemima sa srcem događa izvan bolnice te da, ukoliko liječnici nisu prisutni na licu mjesta, pacijentima se na javnim prostorima može pomoći korištenjem ovog uređaja. Stopa preživjelih u ovom slučaju može prijeći 60 posto ukoliko se defibrilator primijeni u roku od četiri minute, sudeći prema Luovim riječima.

No on je naglasio da, iako broj tih uređaja postavljenih na javnim mjestima raste, ljudi i dalje nemaju dovoljno znanja o njihovu korištenju, prenosi CRI.