Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2017

Šangajski sajam automobila u znaku "pametnih" automobila

"Biti će kišno danas, jesi li uzeo kišobran?" kaže glas. "Ovo je najbolji put za tebe usred trenutne prometne gužve." Dobrodošli u pametne automobile budućnosti...

Dok kineski internetski divovi idu u tom smjeru, pametni automobili su hit na trenutnoj 17. Šangajskoj međunarodnoj izložbi automobilske industrije, koja završava u petak.

Proizvođač automobila SAIC Motor je predstavio model Roewe I6, pametni automobil koji odmah pokreće automatsku samoprovjeru čim se pokrene motor. Također daje savjete vozaču o vremenskim uvjetima i stanju na cesti.

Ono što čini model "inteligentnim" je internetski povezani "mozak", operativni sustav poznat kao Banma (Zebra), koji su zajednički razvili SAIC i div za e-trgovinu Alibaba.

"Ne ciljamo samo na to da omogućimo vozačima surfanje Internetom u automobilima," rekao je predsjednik SAIC-a Chen Zhixin. "Vidimo automobile kao terminal pametnih proizvoda, koji inkorporiraju funkcije kao što su telekomunikacije, karte, glazba i održavanje."

Na izložbi, najmanje tucet proizvođača automobila je otkrilo modele automobila sa takvim pamentnim "mozgom", uključujući Nextevov NIO i Zhicheautov Singulato. Nextev je proizvođač automobila s udjelima u internetskim divovima kao što je Tencent, dok je Zhicheauto internetska tvrtka.

Xu Heyi, predsjednik vijeća proizvođača automobila BAIC Grupa sa sjedištem u Pekingu, je rekao kako pametni i internetski međupovezani automobili imaju veliki potencijal u budućnosti, te kako internetske tvrtke imaju veliku prednost u automobilskoj industriji.

Unatoč prisustvu internetskih tvrtki na automobilskoj izložbi, slika nije u potpunosti ružičasta.

Kineska internetska tvrtka za zabavu Le Holdings je također ušla u automobilsku industriju prošle godine, otkrivajući svoj koncept potpuno električnog modela LeSEE, kojeg odlikuje pametna, internetski povezana i automatska vožnja.

Prošle godine, tvrtka je objavila planove o ulaganju 20 milijardi juana (približno 2,9 milijardi američkih dolara) kako bi uspostavila proizvodnu bazu u gradu Deqingu, u istočnoj kineskoj pokrajini Zhejiang, ciljajući na godišnju proizvodnju 400 000 komada električnih vozila (EV), te je pokrenula međunarodno vrbovanje.

Međutim, široko očekivana novopridošla tvrtka u automobilskoj industriji nije prisutna na izložbi automobila u Šangaju i ljudi polažu sumnje u njen kapitalni lanac, budući da tvrtka treba izgraditi cijeli novi industrijski lanac.

Iz tvrtke su rekli agenciji Xinhua kako se nisu pojavili na izložbi jer se još fokusiraju na razvoj proizvoda, pripremu proizvodnje i dobivanje kvalifikacijskih certifikata za proizvodnju električnih vozila.

Kineska električna start-up tvrtka Nextev je na izložbi u Šangaju otkrila svoj NIO ES8 SUV sa sedam sjedala. Iz Nexteva kažu kako je cilj proizvesti SUV normalne težine, budući da su akumulatori za električna vozila vrlo teški.

Tvrtka stavlja fokus svog razvoja na ključnu tehnologiju za akumulatore, istovremeno se udružujući sa tradicionalnom automobilskom tvrtkom JAC Motor sa sjedištem u istočnoj pokrajini Anhui radi izvođenja proizvodnje.

Poslovoni model je učino Nextev dovoljno uvjerenim da objavi kako će model ES8 stići na tržište do kraja godine.

Na Šangajskoj automobilskoj izložbi, Harman International je objavio partnerstvo sa tvrtkom Baidu, vlasnikom vodeće internetske tražilice u Kini, u zajedničkom naporu za razvoj automobilskog sustava umjetne inteligencije sa otvorenom platformom dostupnom razvijateljima softvera.

"Automatizacija i internetska tehnologija su pretvorili vozila u mobilna računala. Automobili budućnosti će sa Interneta skinuti nove funkcije kroz automobilske operativne sustave," rekao je Wang Xia, čelnik odjela za automobilsku industriju Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine.

"Poput popularizacije WiFi-ja, funkcije temeljene na internetu i nove aplikacije će postati standardna konfiguracija u svim automobilima," rekao je Zhou Ping, potpredsjednik tvrtke Banma Technology, udruženog poduhvata tvrtki Alibaba i SAIC Motor.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram