Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2017

Francuska nakon BREXIT-a pokušava privući inozemne poduzetnike i tvrtke

Poslovna četvrt La Défense s višekatnicama i vjetrom, koji puše između njih, možda i nije omiljena turistička destinacija. Međutim, ova četvrt bi u budućnosti među strancima mogla biti vrlo tražena. Prije svega kada Velika Britanija napusti EU. Glavni grad Francuske želi biti prvi izbor za kompanije, koje nakon Brexita traže novo mjesto sa svoje sjedište. Tome se nada i francuska vlada i pred inozemnim poduzetnicima prostire "crveni tepih"...

Tvrtka koja bi mogla imati koristi od Brexita je brokerska kuća CBRE koja u ovoj četvrti upravlja velikim brojem ureda. CBRE je ovlastila jedan svoj odjel da se brine o klijentima koji razmišljaju o selidbi u Pariz. „Naravno da je to za nas vrlo zanimljiva tema", kaže Grégoire de la Ferté, zamjenik voditelja CBRE-a u Parizu. „Mi kao međunarodna agencija koja se bavi nekretninama moramo moći objasniti našim klijentima koje su prednosti i nedostaci, kao i poteškoće za jednog poduzetnika koji želi preseliti u Pariz", kaže Grégoire de la Ferté.

Grégoire de la Ferté kaže da Pariz ima i određene prednosti: „Pariško tržište uredima za iznajmljivanje je najveće u Europi. Daleko ispred Londona i njemačkih gradova. Osim toga, tu je i veliki broj trgovina i servisnih usluga, odnosno svega što je potrebno poduzetnicima i njihovim zaposlenicima", kaže on.

Velika Britanija će napustiti EU najranije za dvije godine. Međutim, francuska vlada već sada pokušava privući pozornost prije svega financijskih poduzeća. Vlada je olakšala izdavanje dozvola za tvrtke koje iz Velike Britanije sele u Francusku. Štoviše, na raspolaganje je stavila i savjetnike koji govore engleski jezik. Osim toga, rukovodeći kadar iz Francuske, koji se sada vraća iz Velike Britanije, plaćat će manji porez.

Međutim, u usporedbi s njemačkim metropolama u Parizu postoji daleko više kompanija iz različitih sektora. Frankfurt je na primjer uglavnom orijentiran na bankarstvo. „Mnoge međunarodne kompanije s kojima smo razgovarali kažu da upravo to cijene u Parizu. Tu nisu okruženi konkurentskim tvrtkama, nego prije svega kupcima", kaže Arnaud de Bresson, generalni direktor organizacije Paris Europlace koja je odgovorna za promociju i razvoj Pariza kao financijskog staništa.

Prema navodima ove organizacije, u Parizu bi kao posljedica Brexita, moglo biti stvoreno na desetke tisuća novih radnih mjesta. Paris Europlace je već početkom prošle godine počeo dobivati upite od međunarodnih kompanija. Taj broj se povećao nakon održavanja referenduma i još više nakon što je britanska premijerka Theresa May izjavila da će formalna procedura izlaska Velike Britanije iz EU-a početi u ožujku.

Ipak, kompanije će nakon Brexita biti raspoređene na različite financijske centre u Europi, smatra Marc Perrone, pravnik u pariškom uredu odvjetničke kancelarije Linklaters, koja financijskim kompanijama sa sjedištem u Londonu pruža savjetodavne usluge kada je riječ o Brexitu. „Pariz je na primjer zanimljiv bankama i kompanijama koje se bave upravljanjem imovinom", kaže Perrone. Prednost Pariza u tome je pored ostalog dobra bankarska regulativa. U ekonomskoj krizi 2008. godine je financijski sektor u Parizu vrlo dobro prošao.

Perrone ipak dodaje da Pariz nije zanimljiv za sve kompanije. Jedan od razloga je što tvrtke djelomice imaju lošu sliku o Francuskoj. „Mnogi misle da se francuski porezni zakoni mijenjaju relativno često i takav dojam ne ide u korist Parizu kada govorimo o investicijskim odlukama", smatra Perrone. Osim toga, francusko tržište rada se smatra previše strogim, što također odvraća kompanije.

Ekonomist Christopher Dembik iz banke Saxo ima sasvim drugačije mišljenje. Smatra da Francuska mora daleko više raditi da nakon Brexita privuče kompanije u Pariz. „Vlada na primjer treba smanjiti porez koji je ovdje još uvijek vrlo visok, prije svega na bonuse koje dobivaju menadžeri." I ako to uradi, Pariz, u usporedbi s drugim europskim metropolama, ne može zauzeti prvo mjesto. Na tome mjestu je uvjerljivo Frankfurt u kojem je i sjedište Europske središnje banke. „Ona će nakon Brexita biti još važnija", smatra Dembik.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram