Zatvori
Poslovni Puls
02/01/2017

Borba protiv krivotvorina: Velika Britanija uvodi novu kovanicu od jedne funte

Britanska vlada je objavila u nedjelju kako će izdati novu kovanicu od jedne funte na kraju ožujka i povući trenutnu kovanicu od jedne funte do listopada...

Objava Britanske riznice kaže kako će nova kovanica od jedne funte, koja će imati 12 strana, postati legalno sredstvo plaćanja 28. ožujka, a novu kovanicu će proizvoditi Kraljevska kovnica iz Walesa.

Ukupno će 1,5 milijardu kovanica biti izdano u prvom kovanju.

Nova kovanica je predstavljena radi borbe protiv sofisticiranih krivotvoritelja koji sada mogu replicirati trenutnu kovanicu, koja je u opticaju već 30 godina.

Nova jedna funta ima prepoznatljiv oblik s 12 strana, prepoznatljiva je čak i na dodir i izrađena je od dva metala, vanjski prsten je zlatne boje (nikal i bronca) dok je unutarnji prsten srebrne boje (legura nikla).

Kovanica će također sadržavati peti portret za kovanicu kraljice Elizabete II, koja je najduže vladajući monarh i na prijestolje je stupila 1952, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram