Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2016

Idealan tjedan za špekulante: Zlato može pasti, ali i snažno rasti

Protekli tjedan donio je mješovite rezultate za plemenite metale – cijena zlata imala je i uspone i padove, uglavnom temeljene na kontradiktornim ekonomskim izvještajima, no u usporedbi sa završnom cijenom tjedan dana ranije, ipak je završila u ''minusu''...

Međutim, i dalje iznad psihološke granice od 1.300 dolara, te petnaestak posto iznad cijene koja je vladala svjetskim tržištem u ovo vrijeme prošle godine. Konkretno, na njujorškoj burzi u petak je cijena zlata bila u rasponu od 1.305,80 do 1.315,10 dolara za uncu, dok se cijena srebra kretala između 18,58 i 19,02 dolara za uncu. U ponedjeljak ujutro, međutim, cijena zlata značajno se oporavila – u prosjeku za 0,5 posto uz cijenu iznad 1.315 dolara za uncu, dok je cijena srebra skočila i puno više: prosječno 2 posto, uz cijenu oko 19,20 dolara za uncu.

Prvi znaci optimizma u novom tjednu kod analitičara nisu izazvali preveliko čuđenje, budući da većina očekuje da bi zlato nakon kratkotrajnog slabijeg razloga trebalo ponovo krenuti ''prema gore''. Najbolji scenarij za zlato bile bi nove mjere kvantitativnog popuštanja koje bi uvela japanska središnja banka, u kombinaciji s odgodom podizanja kamata na američkom tržištu do prosinca. Takva situacija značajno bi oslabila dolar, a ojačala plemenite metale. U tom slučaju, stručnjaci očekuju rast zlata iznad razine od 1.360 dolara za uncu, a ističu da je svaka cijena ispod 1.300 dolara za uncu prilika za povoljan ulazak na tržište.

Ključni trenutak ovog tjedna bit će tiskovna konferencija šefice FED-a Janet Yellen, na kojoj bi trebala obznaniti smjer ekonomske politike središnje američke banke, odnosno na kojoj bi trebalo biti poznato hoće li se kamatne stope podizati u rujnu, prosincu, ili će eventualno to biti prolongirano do naredne godine.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, Kapucinska 29 u Osijeku ili u gotovo 200 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram