Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2016

Nastavak pada prodajnih cijena nekretnina diljem Hrvatske

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom lipnja bile 0,9 posto niže no mjesec ranije, te 5,1 posto niže no lani u istom mjesecu. Najveću razliku, te ujedno i najveći pad cijena na godišnjoj razini bilježe Bjelovar (-20,8 posto) i Sisak (-12,5 posto), dok porast u istom razdoblju bilježe Šibenik (0,4 posto) i Rijeka (0,7 posto). Većina je gradova na mjesečnoj razini zabilježila pad cijena, dok porast bilježe tek Vukovar, Rijeka i Poreč...

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom lipnja zabilježen u Sisku gdje su cijene bile 4,3 posto niže no mjesec ranije te se spustile na 447 eura po metru kvadratnom. Split i Zadar također bilježe mjesečni pad cijena. U Splitu se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 2014 eura, što je 2,7 posto manje no mjesec ranije, dok je u Zadru zabilježen pad od 2,4 posto, pa se prosječna tražena cijena spustila na 1671 euro.
Kada su cijene kuća u pitanju, velika je razlika između onih na moru i u unutrašnjosti. Tako su tijekom lipnja gotovo jednaku cijenu „kvadrata“ imali Senj – koji je među najjeftinijim gradovima na moru, i Zagreb u kojem su cijene kuća više no u ostalim gradovima kontinentalnih područja.

Sisak, Bjelovar i Vukovar tijekom lipnja su, prema podacima oglasnika Crozilla.com imali najniže oglašavane cijene kuća, dok su s druge strane najviše cijene zabilježene u Dubrovniku, Opatiji i Splitu.

Najniže cijene tijekom lipnja imale su kuće na periferiji, ali i stare, derutne kuće za rušenje koje se prodaju tek zbog zemljišta na kojemu se nalaze.

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su na Jadranu najviše cijene imaju kuće uz more, dok su, pak najniže cijene zabilježena kod onih na lošijim lokacijama, a to su kuće udaljene od obale i bez pogleda na more, kao i stare kamene ruševine kojima je potrebna kompletna adaptacija.

Među povoljnijim gradovima na moru, po pitanju cijena kuća, tijekom lipnja bio je Senj gdje se za „kvadrat“, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u prosjeku tražilo 1176 eura. Gotovo jednaku cijenu imao je najskuplji grad u unutrašnjosti, Zagreb, u kojem je prosječna tražena cijena kuće iznosila 1178 eura. Kada je riječ o Zagrebu, najjeftinije kuće se prodaju na istočnom dijelu grada, točnije u Sesvetama i Dubravi, dok je kuće s najvišim cijenama moguće pronaći na području centra, Gornjeg grada i Pantovčaka.

Kako na istoku Zagreba, tako i na istoku Hrvatske – cijene kuća dosta su niske. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako se za „kvadrat“ kuće u Slavonskom Brodu tijekom lipnja tražilo tek 578 eura, a u Osijeku 599 eura. No, cijene na istoku zemlje idu još i niže, tako se na području Požeško-slavonske županije mogu pronaći kuće na parcelama zemlje i od nekoliko tisuća „kvadrata“ čija cijena iznosi manje od 15.000 eura.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram