Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2016

Rusi rade na moćnom svemirskom nuklearnom oružju

U Rusiji se radi na projektu supersoničnog strateškog bombardera koji može vršiti napade nuklearnim oružjem iz svemira, priopćio je potpukovnik Aleksej Solodovnikov iz podružnice Vojne akademije Raketnih snaga strateške namjene...

"Ideja je sljedeća: zrakoplov će uzlijetati s običnog aerodroma, patrolirati kroz zračni prostor, na naredbu će moći izaći u svemir i izvršiti zadatak zračnog napada, pri čemu može koristiti i nuklearno oružje, i vraća se na svoju zračnu luku. To je strateški avion", izjavio je Solodovnikov, konstruktor motora za napredne modele aviona, prenosi Vzgljad.

On je dodao da će avion imati širok spektar mogućnosti i moći će za sat ili dva stići do svake točke na planeti preko izlaska u svemir.

"Mi u rad uključujemo Središnji aerohidrodinamički institut, jer oni trebaju pomoći u projektu prilikom određivanja karakteristika aviona. Mislim da će startna masa biti 20-25 tona kako bi bio udarni. Planirano je da to bude supersonični avion s raketnim motorom", istaknuo je Solodovnikov.

Osim toga, Solodovnikov je naveo rokove za izradu probnog modela motora za ruski zračno-svemirski bombarder. "Sada želimo najprije razmotriti detalje, trebat će nam oko godinu dana rada da napravimo shemu, možda će ona biti sasvim drugačija. Kada definiramo shemu, napravit ćemo sam motor. Druge godine, tj. 2018. godine, počet ćemo s motorom. Možda ja i žurim, i može doći i do nekih problema, ali do 2020. bi trebali imati radnu verziju motora", izjavio je potpukovnik.

Prema njegovim riječima, na znanstveno-tehničkom vijeću krajem kolovoza bit će definirano sudjelovanje svih poduzeća koja će raditi na projektu.

"Ideja je takva da će motor moći raditi i u atmosferi, a moći će prijeći i na kozmički režim rada bez zraka, i sve će to biti isto ustrojstvo. U ovom trenutku u Rusiji nema takvih motora koji u jednom pogonskom sustavu povezuju dva motora: avio-motor i raketni motor ", objasnio je konstruktor, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram