Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2016

Rast cijena nekretnina u prvom ovogodišnjem kvartalu

Cijene stambenih objekata u prvom su tromjesječju ove godine prosječno bile 1,24 posto više u odnosu na zadnji kvartal lanjske godine, odnosno 0,16 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku...

Statistika cijena stambenih nekretnina, koja mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, a temelje se na prijavi poreza na promet nekretnina u Poreznoj upravi, pokazuje da je na rast cijena stambenih nekretnina utjecao rast cijena postojećih objekata, dok su cijene novih stambenih objekata pale.

Naime, u odnosu na posljednja tri mjeseca 2015. godine, novi stambeni objekti u prvom tromjesečju ove godine bilježe pad cijena u prosjeku za 0,41 posto, a pad za 1,79 posto u odnosu na prvo tromjesečje lanjske godine.

S druge strane, cijene postojećih stambenih objekata u prosjeku su porasle za 1,54 posto u odnosu na četvrti kvartal lani, odnosno za 0,60 posto u usporedbi s prvim prošlogodišnjim kvartalom.

Statistika cijene stambenih nekretnina također pokazuje da su u prvom tromjesečju ove godine cijene u gradu Zagrebu u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine porasle za 1,83 posto, a na Jadranu za 1,25 posto.

S druge strane, u odnosu na prva tri mjeseca 2015. godine, zagrebačke su cijene nekretnina manje za prosječnih 1,18 posto, dok su na Jadranu porasle za 0,76 posto.

U ostalim područjima države, cijene su, uz minimalna odstupanja, pratile lanjske vrijednosti, odnosno na tromjesečnoj su razini porasle za 0,05 posto, a na godišnjoj za 0,01 posto.

Međutim, pri usporedbi prvog kvartala 2016. sa 2010. godinom vidljiv je prosječni pad cijena nekretnina od 8,38 posto s tim da su novi stambeni objekti sada 10,81 posto jeftiniji, a postojeći 8,5 posto.

Stambene su nekretnine u tom razdoblju u Zagrebu prosječno pojeftinije 10,75 posto, na Jadranu 6,97 posto, a u ostalim dijelovima Hrvatske 8,13 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram