Zatvori
Poslovni Puls
12/05/2016

Travanj donio pad proizvođačkih cijena od 5,8 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, u travnju su proizvođačke cijene na domaćem tržištu ubrzale godišnji pad na 5,8% što je ujedno i najsnažniji zabilježen pad na godišnjoj razini otkako je u kontinuitetu prisutno deflatorno okruženje (od kolovoza 2013. godine)...

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu snažno je potpomognut nižim cijenama energije koje su pale za 14,1% u odnosu na isti mjesec lani (najveći pad od svibnja 2013. godine). Stoga, isključujući energiju, proizvođačke cijene na domaćem tržištu u travnju su zabilježile znatno slabiji pad od 1,6% godišnje. Osim kod energije, godišnji pad cijena zabilježen je i u preostalim kategorijama GIG-a i to kod proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju (2,4%), kod proizvodnje intermedijarnih proizvoda (0,8%), kapitalnih proizvoda (0,6%) te trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,1%).

Deflacijski pritisci na proizvođačke cijene potpomognuti su nižim cijenama u prerađivačkoj industriji koje su u travnju zabilježile godišnji pad od 6,8% (najsnažnija godišnja stopa pada u posljednjih petnaest mjeseci). Nadalje promatrajući prema NKD-u, pad cijena u kategoriji rudarstvo i vađenje u travnju je iznosio 5,2% godišnje, prvenstveno uzrokovan nižim cijenama u kategoriji vađenja sirove nafte i prirodnog plina (za 6,6%). Godišnji pad cijena zabilježen je i u preostale dvije kategorije: opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (5,1%) te kod opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (1%).

Niske cijene energenata na inozemnim robnim tržištima i dalje će vršiti deflacijske pritiske na cijene na domaćem tržištu. No obzirom da prema kraju godine očekujemo blagi oporavak cijena sirove nafte, utoliko bi i uvezeni deflacijski pritisci mogli biti ublaženi, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram