Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2016

Ruski vojni proračun narastao na 66,4 mlrd. dolara

Prema istraživanju SIPRI-ja, Rusija je 2015. godine povećala vojni proračun za 7,5 posto, tako da on sada iznosi 66,4 milijarde dolara...

SAD ima najveći vojni proračun na svijetu. Amerikanci su 2015. godine u vojne svrhe potrošili 596 milijardi dolara. Na drugom mjestu je Kina s vojnim proračunom od 215 milijardi dolara, a treće mjesto na listi SIPRI-ja zauzima Saudijska Arabija s proračunom od 84,2 milijarde dolara.

U postotnom je smislu Rusija ipak u prvoj trojci. Naime, SAD na vojsku troši 3,5 posto svog bruto nacionalnog dohotka, a Kina oko 2,1 posto. Rusija troši više od njih - 4,5 posto. Po ovom pokazatelju su ispred nje samo Saudijska Arabija s 10,4 posto i Ujedinjeni Arapski Emirati s 5,1 posto bruto nacionalnog dohotka.

Ukoliko se obračun vrši u nacionalnoj valuti, onda se može reći da je Moskva 2015. godine uvećala troškove za vojsku.

Po riječima vojnih analitičara, dio troškova je zbog devalvacije rublja i sankcija preusmjeren na druge sfere, a pojedine stavke vojnog proračuna su i ukinute.

Po mišljenju stručnjaka SIPRI-ja, Rusija će 2016. godine smanjiti troškove za vojsku.

Prvi put od 2011. godine ukupni vojni troškovi u svijetu porasli su za 1% i sada iznose 1,7 bilijuna dolara.

"S jedne strane, vojni troškovi odražavaju eskalaciju sukoba i trvenja u mnogim regijama svijeta, a s druge pokazuju da nagli skok vojnih troškova zbog visokih cijena nafte tijekom proteklog desetljeća već pripada prošlosti", istaknuo je voditelj projekta SIPRI za vojne troškove Sam Perlo-Freeman u izvještaju ove organizacije.

Ako se obračun vrši u nacionalnoj valuti, onda je Rusija 2015. godine uvećala vojne troškove za 7,5 posto. I pored toga, pad cijena nafte i tečaja rublja u odnosu na dolar doprinio je da Moskva ispadne iz trojke vodećih zemalja na listi SIPRI-ja, jer stručnjaci ove organizacije obračunavaju troškove za vojsku u dolarima.

Po riječima vojnih stručnjaka, Moskva smanjuje troškove vojnog proračuna iz stavke "servis", ali ne smanjuje izdatke za modernizaciju vojske i obuku vojnika, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram