Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2016

Koliko se zapravo "otvara" kubansko gospodarstvo?

Iznajmljivanje soba i vožnja taksijem su zanimanja koja su dopuštena građanima Kube od 2011. Popis dozvoljenih zanimanja obuhvaća dvjestotinjak usluga, među kojima su i takvi egzotični primjerci poput "punjač benzinskih upaljača." Ali najbolje se zarađuje u područjima koje imaju nekakve veze s turizmom, osobito nakon što su u prosincu 2014. američki predsjednik Obama i kubanski predsjednik Raul Castro najavili bolju gospodarsku suradnju...

To je bio znak i za građane drugih zemalja da što prije odu na Kubu prije nego što ona opet bude preplavljena Amerikancima. Građani SAD su već počeli dolaziti na, za njih donedavno "zabranjeni otok". Samo u prva dva i pol mjeseca ove godine je zabilježeno više od milijun posjetitelja, što je novi rekord. Smještaj u hotelima je sve skuplji, ali i tako se soba jedva može naći tek u drugoj polovici - slijedeće godine. Navala vlada i za privatni smještaj, a u Havani posvuda niču novi barovi i restorani.

Već neko vrijeme na Kubi vlada politika opreznog gospodarskog otvaranja. Osim područja gdje je dozvoljeno da se njime bave i privatni poduzetnici je donesen i novi zakon o stranim ulaganjima. Takve investicije se još uvijek žele držati pod nadzorom: vlada Kube objavila je katalog mogućih investicija sa tristotinjak projekata ukupne vrijednosti od preko 8 milijardi dolara. Projekti sežu od farmi pilića i tvornice cjepiva pa do vjetroelektrana. Zanimanje je golemo: već mjesecima u Havanu redovito stižu strani državnici, redovito u pratnji čitavog mnoštva predstavnika iz privrede.

Čini se da je Kuba u povoljnom trenutku otvorila svoja vrata za strane ulagače: čitav niz drugih zemalja Latinske Amerike potresaju skandali s korupcijom, vlada inflacija ili recesija. Ali usprkos euforiji, ulagati na Kubi ostaje poslovni rizik. Uvijek se iznova čuju žalbe o nemogućoj kubanskoj birokraciji i pravnoj nesigurnosti za strane ulagače.

Mariel je posebna gospodarska zona pred vratima Havane i u dvije godine nakon otvaranja je realizirano jedva 12 projekata. Tri tvrtke su zapravo kubanske: jedna logistička kompanija, jedna banka i kontejnerska luka Mariela koja je sagrađena investicijama iz Brazila i kojom upravlja firma PSA International iz Singapura. Pored njih je jedna tvornica mesa koncerna iz Meksika, iz te zemlje je i jedna tvornica boje i lakova, jedna belgijska transportna tvrtka, proizvođač živežnih namirnica iz Španjolske, građevinska tvrtka iz Brazila i iz te zemlje je, zajedno s Kubom, tamo otvorena i jedna tvornica duhanskih proizvoda.

Tek nedugo prije dolaska Obame, Washington je dozvolio i jednoj američkoj tvrtki da otvori pogon na Kubi. Naravno da nije riječ o nikakvoj visokoj tehnologiji: tvrtka Cleber LLC iz Alabame na Kubi već od slijedeće godine želi proizvoditi oko tisuću malih traktora. Jer još uvijek vlada zabrana izvoza na Kubu čitavog niza proizvoda, a i iz Kube nije dozvoljen uvoz u SAD farmaceutskih i proizvoda biotehnologije.

Formalnih problema i prepreka za gospodarsku suradnju SAD i Kube ima još mnogo - i sa jedne i sa druge strane.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram