Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2016

Dovitljivi poduzetnici već prepoznali potencijal kubanskog tržišta

Nakon zatopljenja odnosa SAD-a i Kube ta je otočna država postala zanimljiva za ulagače iz cijelog svijeta. I jedan njemački proizvođač bicikala želi profitirati od otvaranja kubanskog tržišta...

Martina Stauba su u Havani nedavno zaustavila dva policajca. Trebao je platiti kaznu zato što se biciklom vozio u nedozvoljenom smjeru u jednosmjernoj ulici. Staub je vozio električni, a policajci obične bicikle. Oni su mu predložili utrku i okladu: ako pobijedi, ne mora platiti kaznu. Jedan policajac je uspio odnijeti tijesnu pobjedu.

Martin Staub inače prodaje električne bicikle u Saarbrückenu, a sada želi osvojiti i kubansko tržište.

Na Kubi se već zadnjih nekoliko godina odvijaju velike promjene. Dijelovi gospodarstva su otvoreni za privatne inicijative. Pored luke Mariel otvorena je posebna gospodarska zona u kojoj bi pod povoljnim uvjetima trebali poslovati strani poduzetnici. Prije godinu i pol je na snagu stupio novi Zakon o stranim ulaganjima. Pravila igre se mijenjaju.

Staub tu vidi svoju šansu: "Novi Zakon o ulaganjima, pored poreznih olakšica i bescarinskog uvoza, nudi i niz drugih pogodnosti za potencijalne ulagače kao što su mogućnost prijave boravka i kupovine nekretnina." No on ističe da njega privlači još nešto drugo: "Htio sam sudjelovati u procesu promjena."

Njemački poduzetnik je razmišljao o raznim poslovnim idejama: o fotovoltaicima, zbrinjavanju otpada, pivarstvu ili nečemu s automobilima. "Ali svi ti projekti zahtijevaju velike investicije." Na kraju se odlučio za bicikle: "Poznajem dva proizvođača bicikala u Saarbrückenu koji u maloj radionici izrađuju bicikle po vlastitim nacrtima."

Staub je 30 godina radio za jednu investicijsku tvrtku. U Kubu je po prvi put došao sredinom 90-ih godina, u doba najveće gospodarske krize. Nestankom bratskih socijalističkih država s istoka Europe doslovce preko noći je nestalo i tri četvrtine kubanske vanjske trgovine. Staub je bio očaran ovim otokom: sunce, tropska vegetacija, lakoća života... I zato se uvijek vraćao. "Ideja s električnim biciklima je nastala kao kombinacija strasti za Kubu i gospodarskog otvaranja zemlje", objašnjava.

Staub je najprije planirao proizvodnju bicikala u gospodarskoj zoni u Marielu na Kubi i njihovu prodaju po cijelom svijetu. No od toga je odustao: "Mariel je zahtijevao predočavanje studije o isplativosti koju je trebao izraditi jedan veliki međunarodni ured. Budući da su mi poznate takve studije i njihove cijene, znam da bi time bila potrošena četvrtina moje investicije." Naime, kubanska vlada u Mariel želi privući velike koncerne poput Boscha, VW-a ili Siemensa koji si takve studije mogu priuštiti.

Zato Staub svoje bicikle i dalje proizvodi u Njemačkoj. Njegova firma surađuje s proizvođačem motora Hitec. Prodaja je zasad ograničena na Njemačku. Staub za početak namjerava na Kubi otvoriti tvrtku za iznajmljivanje električnih bicikala. O tome već od studenoga prošle godine pregovara s kubanskim Ministarstvom za turizam i putničkim agencijama. "Oni bi najradije da preplavimo cijeli otok svojim biciklima", kaže Staub. I njemačke turističke agencije koje imaju podružnice na Kubi pokazale su zanimanje za organiziranje biciklističkih tura. Staub se za početak želi ograničiti na Havanu i okolne gradove. Osim bicikala, on mora osigurati i mjesta za punjenje baterija i radionice za popravke.

Posao bi trebao početi čim postigne dogovor s kubanskim partnerima - možda već u proljeće. No još uvijek postoji nekoliko pravnih prepreka. "Potrebno je puno strasti i jako mnogo izdržljivosti da bi se ovdje poslovalo", kaže Staub. "Nema pravila za otvaranje tvrtke. Nalazimo se u eksperimentalnom stadiju. Traže se vrijeme, strpljenje i razumijevanje za drugu kulturu."

A onda sjeda na svoj električni bicikl da bi napravio još jedan krug po Havani.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram