Zatvori
Poslovni Puls
29/02/2016

U siječnju zabilježen nastavak pada proizvođačkih cijena

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj, a prodanih na domaćem i na nedomaćem tržištu zabilježile su u siječnju pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (1,5% odnosno 3,1%). Pritom je doprinos padu došao od nižih cijena i na domaćem i na nedomaćem tržištu. Proizvođačke cijene industrije na nedomaćem tržištu uz mjesečni pad od 1,9% zabilježile su godišnji pad od 2,7%. Istovremeno su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu uz mjesečni pad od 1,2% na godišnjoj razini niže za 3,4%, nastavivši niz deflatornog okruženja koji traje 30 uzastopnih mjeseci (od kolovoza 2013. godine)...

Prema GIG-u godišnji pad cijena zabilježen je u svim promatranim kategorijama pri čemu je pad cijena proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu predvođen nižim cijenama energije (-7,9%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,4%). Isključimo li iz ukupne industrije na domaćem tržištu komponentu energije, cijene su na godišnjoj razini u siječnju zabilježile pad od 0,8% dok su u odnosu na prethodni mjesec niže za 0,4%.

Prema NKD-u niže cijene na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježene su u svim kategorijama: rudarstvu i vađenju (-6,2%), prerađivačkoj industriji (-3,1%), opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-3,2%) te u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije (1%).

"Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i u ovoj godini će dolaziti od slabe domaće potražnje, a bit će predvođena uvoznim deflatornim pritiscima s inozemnih robnih tržišta (prvenstveno uvjetovanih zamjetno nižim cijenama sirove nafte). Tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, možemo očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram