Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2016

Ako se pita poslovne ljude - Velika Britanija ostaje u EU!

Sve je puno emocija: Britancima je dosta skupe Europe, a i mnogim Europljanima je već dosta osebujnih otočana. Ali da je pameti i hladne glave - o nekakvom Brexitu ne bi bilo niti riječi...

Usprkos žestokim napisima po tisku i emocija među građanima Velike Britanije gdje se već ove godine planira referendum o ostanku te zemlje u Europskoj uniji, hladne glave bi odluka trebala biti posve jasna. Jer kad se upitaju poslovni ljudi i u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj, njih četvero od petoro će reći: Velika Britanija svakako mora ostati članica Europske obitelji. Jer odlazak bi nas previše skupo koštao.

To je rezultat istraživanja koje je, po nalogu njemačke zaklade Bertelsmann, proveo britanski institut Economist Intelligence Unit i to kako u britanskim, tako i u njemačkim tvrtkama i poduzećima čitavog niza gospodarskih sektora. Ako se dakle pitaju poduzetnici, direktori i rukovodeći djelatnici poduzeća onda u Velikoj Britaniji njih 76% želi ostati u Europskoj uniji, a u Njemačkoj je postotak čak još i veći: 83%. S britanske strane su najveći protivnici u proizvodnom sektoru i prije svega u informatičkom i sektoru naprednih tehnologija, ali i proizvođači robe za široku potrošnju, baš kao i trgovci na malo. Među njima je četvoro od njih pet da Velika Britanija ostane u EU-u.

Obzirom na emocije koje se mogu vidjeti čak i među vodećim političarima s obje strane Kanala, rezultat je iznenađenje tim više što je on učinjen po best case scenariju. Dakle da Velika Britanija napusti Europsku uniju u političkom smislu, ali da ostane prioritetni gospodarski partner, dakle da zadrži status kakvog imaju i Švicarska ili Norveška. A veliko je pitanje bi li se to dogodilo jer i s europske strane se čuju zahtjevi da ako Britanci žele van, onda neka doista napuste EU.

Dakle čak i u takvom, za London najpovoljnijem slučaju, gospodarske posljedice bi bile upravo porazne, misle poduzetnici. Gotovo polovica upitanih smatra da će to već u najskorije doba dovesti do više nezaposlenih, manjeg prometa, manjih investicija i ulaganja, a neki već procjenjuju i da će morati smanjiti broj zaposlenih u svom poduzeću. To misle i njemačke tvrtke koje posluju s Velikom Britanijom, ali u tim konkretnim pitanjima su Britanci još pesimističniji od Nijemaca.

Najjasnije se moguće mračno doba nakon "Brexita" nazire u pitanjima konkretnih poslovnih odluka. Tako gotovo svaki treći upitani s obje strane Kanala najavljuje smanjivanje svojih kapaciteta u Velikoj Britaniji ili čak potpuno seljenje svojih pogona s tog otoka - i tu je podjednako riječ i o njemačkim i o samim britanskim tvrtkama. Na to se prije svega osjećaju prisiljeni opet u informatičkom sektoru (41%), ali i u financijskom sektoru se njih 33% onda sprema na povlačenje iz Velike Britanije.

Za Aarta De Geusa, predsjednika uprave zaklade Bertelsmann je rezultat ovog ispitivanja i više nego jasan: "Uoči pregovora o ostanku Velike Britanije u EU-u, oni koji odlučuju o gospodarstvu i s jedne i s druge strane nam kažu: u slučaju odlaska Velike Britanije iz EU-a, svi mi ćemo previše toga izgubiti. Strahovanja za radno mjesto i pad životnog standarda su potpuno realne prijetnje." Utoliko De Geus smatra da svi čelnici Europske unije imaju golemu obvezu svakako pronaći kompromis.

I njemački list Die Welt objavljuje procjene po kojima bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije značio manje blagostanja čitavoga kontinenta. Tako bi rast britanskoga gospodarstva već sljedeće, 2017. godine mogao zbog toga biti manji za čitavih 1,2 posto i da jednostavno nema šansi da se ispune očekivanja o rastu britanskog BDP-a za 2,7%.

To su do sad sve bile gospodarske procjene, ali političke su možda još i gore: to će neminovno opet dovesti do problema s članicom Europske unije Irskom, a onda opet otvara se i pitanje želi li Škotska ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu kako u tom listu ističe glavni ekonomist Hermes Invesment Managmenta, Neil Williams. Ali ono što je najgore bilo bi svakako činjenica da je tako prva zemlja napustila projekt ujedinjene Europe koji je do sad bio usmjeren samo na rast i proširenje.

"Tržišta ne vide nešto što je izuzetno važno: referendum o napuštanju Europske unije se smatra uglavnom samo kao nešto što zanima same Britance", smatraju analitičari Barclays Bank i upozoravaju: "Ali to mora zapravo biti i smatrati se europskom temom." Ne samo u Velikoj Britaniji nego i u Francuskoj i na istoku Europe su nacionalisti već spremni uništiti Europsku uniju.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram