Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2016

Kinezi demantiraju Soroševe prognoze o katastrofalnom gospodarskom slomu

Xu Shaoshi, ravnatelj Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme, odnosno glavnog kineskog regulatornog tijela kada je riječ o gospodarstvu, odlučno je odbacio svaku brigu oko činjenice da bi se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo moglo suočiti s tzv. ''teški padom''...

Američki milijarder i investitor George Soroš nedavno je izjavio kako kinesko gospodarstvo ide prema strmoglavom padu s obzirom da je prošlogodišnji gospodarski rast zabilježio najmanje širenje na godišnjoj razini u posljednjih četvrt stoljeća.

No, Xu je to komentirao ističući pritom da je Kina sposobna nositi se s gospodarskim izazovima te da je slabo vjerojatno da će se strmoglavi pad i dogoditi.

''Predviđanja o velikom padu se iznova ponavljaju još od globalne financijske krize 2008. Malo je vjerojatno da će se to dogoditi kineskom gospodarstvu. Pogledajte samo pozitivne faktore - čvrste temelje, veliku tržišnu potražnju, povećanje kvalitete proizvodnje i mnogo sofisticiranije upravljanje od strane vlade. Stabilan rast i svijetli gospodarski izgledi koje Kina ima pokazat će da ovo mišljenje ne drži vodu.' , izjavio je.

On je osim toga istaknuo da, iako je usporio, rast se i dalje nalazi u razumnim okvirima.

''Prošle je godine stopa rasta kineskog BDP-a iznosila 6,9%, no i dalje je bila u skladu sa službenim ciljem od oko 7%. Globalno gledajući, gospodarski rast Kine i dalje je na vrhu. Sudeći prema podacima koje je objavio Međunarodni monetarni fond, kinesko gospodarstvo je doprinjelo s preko 25% globalnom gospodarskom rastu te je i dalje važan pokretač gospodarskog rasta na globalnoj razini'', poručuje Xu.

Vodeći čovjek kineskog Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme također je naglasio da usporavanje najmnogoljudniju zemlju svijeta nije učinilo neprivlačnijom stranim investitorima.

''Inozemna ulaganja nisu opala. Službeni podaci su pokazali da su prošle godine izravna inozemna ulaganja u kopneni dio Kine, koja uključuju investicije u financijski sektor, porasle 6,4% na godišnjoj razini i to na iznos od 126 milijardi američkih dolara. Na UN-ovoj Konferencije o trgovini i razvoju Kina je izlistana kao omiljeno tržište multinacionalnih kompanija od 2015. do 2017.'', istaknuo je.

Xu se između ostaloga osvrnuo i na situaciju vezano uz stopu zaposlenosti koju je opisao boljom negoli je bilo očekivano.

''Tijekom protekle godine stvoreno je 13,12 milijuna novih radnih mjesta u manjim i većim gradovima u usporedbi s ciljem od 10 milijuna. Stopa nezaposlenosti, ona koju smo dobili i putem anketa te službenih podataka, također nije bila visoka tako da isto možemo reći i da je stopa zaposlenih bila stabilna.''

U isto vrijeme, Xu je priznao da će uvjeti s pronalaženjem posla u pokrajinama kao što su Shanxi, Heilongjiang i Hebei biti lošiji s obzirom da vlada nastoji smanjiti industrijsku prezasićenost.

No, on je pritom naglasio kako će središnja te vlade na lokalnim razinama imati na raspolaganju mjere kako bi se nosili s povećanom stopom nezaposlenih.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram