Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2016

Građani više ne moraju sami podnositi godišnju poreznu prijavu

Ove godine prvi put će se primijeniti posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. Građani ne moraju sami do kraja veljače predati godišnju prijavu jer će obračun za njih automatski raditi poreznici. No nekima obveza prijave i dalje ostaje...

Godišnju poreznu prijavu i dalje moraju podnijeti građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, kao i članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Marko Manđukić, porezni savjetnik, kazao je da porezni postupak oslobađa od podnošenja godišnje porezne prijave pod uvjetom da porezna uprava raspolaže s podacima na temelju kojih je moguće utvrditi poreznu prijavu, javlja HRT.

Mnogi su građani dobili su na kućnu adresu obrasce u kojima ih porezna uprava obavještava da ako imaju neke podatke drukčije od onih u poreznoj kartici, primjerice uzdržavanog člana ili tjelesno oštećenje, mogu podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku. To mogu učiniti do kraja veljače. Ako bi propustili ovaj rok smatralo bi se da nisu ni podnijeli prijavu.

Na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže Porezna uprava, građani će do 30. lipnja dobiti porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za eventualnu uplatu ili povrat poreza. Na to se mogu žaliti do 31. srpnja. Je li prigovor osnovan morat će se utvrditi u roku 30 dana. Nakon toga rješenje je konačno.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram