Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2016

Dogodilo se čudo: Jedna hrvatska općina ukinula porez na tvrtke!

Općina Jagodnjak ukinula je jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća porez na tvrtke, zbog kojega je do prošle godine svaka tvrtka općini bila primorana uplatiti 500 ili više kuna godišnje, ovisno o broju poslovnih jedinica, piše Glas Slavonije...

"U sklopu raznih reformi odlučili smo ukinuti ovaj parafiskalni namet. Znam da je riječ o, na neki način, simboličnim sredstvima, ali tako se kreće", kaže načelnik općine Jagodnjak Anđelko Balaban, koji dodaje da im je osnovni cilj postati partner tvrtkama s područja općine. Tako se želi pomoći sumještanima koji se bore kako bi ostvarili dobit.

"Tvrtke i obrtnici plaćaju razne komunalne naknade, kako prilikom otvaranja poslovnih prostora, tako i svakog mjeseca, odnosno tijekom godine. Osim toga, dosta toga izdvajaju i za državu. Po meni, ovaj je namet, popularno zvan ''porez za ploče'', bio poput poreza na zrak", ističe Balaban.

Načelnik u nastavku kaže kako zna da se radi tek o simboličnoj svoti od desetak tisuća kuna godišnje, s obzirom na činjenicu da na području općine Jagodnjak ima dvadesetak tvrtki i obrta.

Ipak, naglašava kako mali pomaci u čovjeku izazivaju zadovoljstvo.

"Mi, kao jedna od manjih općina na području Republike Hrvatske, želimo na neki način upozoriti da vlasnicima tvrtki i obrta treba bar pokušati pomoći. Veliki gradovi, poput Zagreba i sličnih, od ovog parafiskalnog nameta ubiru milijunske iznose, pa je sigurno da se većina mojih kolega neće složiti s ovakvim načinom razmišljanja, ali drago mi je da je naša inicijativa i odluka naišla na odobravanje od poduzetnika u općini Jagodnjak", zaključuje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram