Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2015

Građani i tvrtke nastavljaju gomilati novac u bankama

Ukupni depoziti poslovnih banaka, krajem listopada dosegnuli su razinu od 257,2 milijardi kuna, pokazuju podaci HNB-a za listopad...

Time su ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) u odnosu na isti mjesec 2014. porasli za 13,2 milijardi kuna ili 5,4 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom viši su za 1,1 milijardi kuna (0,4 posto), dok su u odnosu na kraj 2014. porasli za 12,9 milijardi kuna odnosno 5,3 posto, navode analitičari RBA.

Depoziti stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita krajem listopada iznosili su 167,6 milijardi kuna, zabilježivši stagnaciju na godišnjoj razini. U odnosu na prethodni mjesec ukupni depoziti stanovništva niži su za 113 milijuna kuna (0,1 posto), dok su u usporedbi s koncem prošle godine viši za 703 milijuna kuna (0,4 posto). Depoziti poduzeća na kraju listopada iznosili su 31,8 milijardi kuna što predstavlja godišnji rast od 6,6 milijardi kuna (26 posto), dok su u odnosu na prethodni mjesec porasli za 1,2 milijarde kuna (4 posto).

Godišnji rast najvećim dijelom dolazi od ranije spomenute transakcije vezane za kupnju TDR-a.

"U narednom razdoblju očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta depozita, predvođen rastom depozita u sektoru kućanstava", prognoziraju analitičari RBA.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram