Zatvori
Euri
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
17/04/2024

Hrvati masovno povlačili novac s bankovnih računa zbog ulaganja u trezorske zapise

Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita usporio je s 4,5% u siječnju na 3,5% u veljači. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad za 2,4%, što je dobrim dijelom posljedica smanjenja depozita kućanstava (-2,3% mjesečno) povezanog s ulaganjem u državne trezorske zapise koji nose veči prinos od oročavanja sredstava u bankama, prenose RBA analitičari.

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u veljači 71,3% ukupnih, odnosno iznosili gotovo 40 mlrd. eura (-3,1% mjesečno odnosno -5,9% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je peto zaredom smanjenje ove kategorije, dok je u listopadu 2023. bio to prvi godišnji pad od studenog 2012. S druge strane, s iznosom od 16,1 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 28,7% ukupnih, najviše od travnja 2021. Osmi je to zaredom mjesečni rast oročenih depozita u ukupnim depozitima iako je u odnosu na siječanj zabilježeno smanjenje za 0,4%, što je rezultat snažnijeg odlijeva s transakcijskih računa. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 37,7%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023.

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su gotovo 37 mlrd. eura ili 65,9% ukupnih depozita. Rast promatranih depozita usporio je s 1,8% godišnje u siječnju na 1,6% godišnje u veljači. Usporavanje godišnjeg rasta krajem 2023. godine bila je posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na to da je u istom razdoblju godinu dana ranije došlo do zamjetnog povećanja stanja na transakcijskim računima povodom približavanja uvođenja eura. Tijekom 2023. normalizirana je potražnja za gotovinom, pa bi se i u narednim mjesecima godišnje stope rasta također trebale nastaviti normalizirati. Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 26,4 mlrd. eura (gotovo 3/4 ukupnih), što predstavlja pad za 3,6% godišnje i za 3,4% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,6 mlrd. eura, a u odnosu na veljaču 2023. godine zabilježili su rast za 17,3%, dok su u odnosu na siječanj 2024. porasli za 0,5%.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 15,5 mlrd. eura ili 27,6% ukupnih depozita. Od toga se 11,4 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 9,5% na godišnjoj razini i za 2,2% u odnosu na siječanj. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 4,1 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini manje za 2,6%. U odnosu na veljaču 2023. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 113%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća odraz je i viših kamatnih stopa na depozite poduzeća.

"Prema posljednjim podacima HNB-a, kamatne stope na oročene depozite poduzeća i kućanstava bile su u veljači na nižoj razini nego u siječnju, odnosno prosječna kamatna stopa na prvi put oročene depozite stanovništva bila je niža za 12 baznih bodova na mjesečnoj razini te je iznosila 2,2%, dok je prosječna kamatna stopa na oročene depozite poduzeća bila niža za 10 baznih bodova u odnosu na siječanj, na razini od 3,2%. Pritom su za stanovništvo kraća dospijeća atraktivnija s obzirom na povećanje kamatnih stopa na kraća, a smanjenje na duža dospijeća od strane banaka uslijed očekivanja o snižavanju referentnih kamatnih stopa. Središnja banka naglasila je da je primjetno usporavanje dinamike premještanja depozita građana u potrazi za višim prinosima, što je također djelovalo u smjeru smanjenja kamatnih stopa na nove depozite", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram