Zatvori
Hrvatska zastava - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
18/01/2024

Zamijećen pad rasta depozita hrvatskih kućanstava

Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju studenog 2023. 56,5 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita usporio je s 5,2% na 3,7%. Postepeno usporavanje tijekom 2023. godine posljedica je i učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom 2022. godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura, navode RBA analitičari. Tijekom trećeg tromjesečja ostvaren je solidan mjesečni rast ukupnih depozita generiran dobrim financijskim rezultatima turističke sezone, a tijekom posljednjeg tromjesečja zabilježeno je smanjenje, u studenom za 1,4% ili 0,8 mlrd. eura na mjesečnoj razini (u listopadu -0,6% u odnosu na rujan).

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u studenom 73,9% ukupnih, odnosno iznosili 41,8 mlrd. eura (-2,1% mjesečno ili -2,9% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je drugo zaredom smanjenje ove kategorije, a u listopadu bio je to prvi godišnji pad od studenog 2012. S druge strane, s iznosom od 14,7 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 26,1% ukupnih, najviše od kolovoza 2021. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 28,9%, dok je na mjesečnoj razini ostvaren rast za 0,6%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023.

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su 37 mlrd. eura ili 65,6% ukupnih depozita. Na godišnjoj razini usporavanje se bilježi gotovo kontinuirano od početka 2023. (osim u svibnju i kolovozu). Promatrani depoziti zabilježili su snažno usporavanje s 6,0% godišnje u listopadu na 2,8% godišnje u studenom. "Posljedica je to učinka baznog razdoblje s obzirom na to da je u istom razdoblju godinu dana ranije došlo do zamjetnog povećanja stanja na transakcijskim računima povodom približavanja uvođenja eura. Stoga je za očekivati da će se trend usporavanja nastaviti i u prosincu", komentiraju RBA analitičari.

Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 27,3 mlrd. eura (gotovo 3/4 ukupnih), što predstavlja rast za 2,1% godišnje, ali i pad za 4,0% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 9,8 mlrd. eura, a u odnosu na studeni 2022. godine zabilježili su rast za 4,8%, dok su u odnosu na listopad 2023. porasli za 3,2%. Rast promatranih depozita, osobito kratkoročnih oročavanja, u skladu je s postepenim rastom kamatnih stopa koje banke nude klijentima.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 16,2 mlrd. eura ili 28,6% ukupnih depozita. Od toga se 12,3 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 9,8% na godišnjoj razini i za 0,2% u odnosu na listopad. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 3,9 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini manje za 3,1%. Međutim, u odnosu na studeni 2022. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 202,1%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća odraz je i prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća.

"Kamatne stope na oročene depozite kućanstava i poduzeća nastavljaju bilježiti rast iako je u studenom dinamika mjesečnog rasta usporila. Na godišnjoj razini, prosječne kamatne stope na nove depozitne poslove porasle su u studenom za 222 baznih bodova kod kućanstava (na 2,35%) odnosno za 265 baznih bodova kod nefinancijskih društava (na 3,39%)", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram